Kurt Himpe
Gemeenteraadslid & Fractieleider N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Commissies
  Fractie
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

     
  Contact:
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  T & F 051- 31.54.79 | 0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
   

 

     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Toekomst Sint-RafaŽlskerk onzeker

Het Laatste Nieuws

2 oktober 2007

De toekomst van de Sint-RafaŽlsparochie is onzeker. Het zou namelijk kunnen dat de Sint-RafaŽlskerk over vijf jaar gesloten wordt en dat de parochianen hun heil in de andere Izegemse kerken zullen moeten zoeken.

In 1961 werd de eerste steen gelegd voor de Sint-RafaŽlskerk, in de Vlietmanstraat. De kerk was toen eigenlijk een 'noodkerk', die relatief snel opgetrokken werd om de Sint-Tilloparochie te ontlasten. In de wijk rond de Sint-RafaŽlskerk woonden toen veel jonge mensen, die allemaal naar de Sint-Tillokerk gingen. Daardoor kwam die dikwijls vol te zitten. Het was eerst de bedoeling om op de plaats van de noodkerk ooit een volwaardige kerk te bouwen, maar dat is er nooit van gekomen.

Meerjarenplanning

En het zal er niet meer van komen, want uit een vraag die raadslid Kurt Himpe (N-VA) stelde tijdens de laatste Commissie FinanciŽn, bleek dat de toekomst van de Sint-RafaŽlskerk erg onzeker is. "Tijdens de Commissie lichtte het Centraal Kerkbestuur de financiŽle meerjarenplanning van alle kerkfabrieken toe", vertelt Himpe. "Ook de investeringen aan de Sint-RafaŽlskerk kwamen aan bod. Omdat er in de wandelgangen al lang gefluisterd wordt dat de kerk binnenkort gesloten wordt, vond ik dat de Commissie wel eens mocht weten hoe de vork aan de steel zit."

Uit het antwoord van het Centraal Kerkbestuur bleek dat het bisdom de Sint-RafaŽlskerk nog zeker vijf jaar wil open houden.

Toekomst

Wat er daarna zal gebeuren, is onduidelijk. Zo bestaat er een grote kans dat de kerk over vijf jaar definitief gesloten wordt. "Dat zou inderdaad kunnen", repliceert deken Herman Lecluyse voorzichtig. "Maar ik bedoelde eigenlijk vooral dat er in de loop van de komende vijf jaar niets zal veranderen. We zullen moeten zien hoe de situatie evolueert en in samenspraak met het bisdom zullen we dan reageren."

Het stadsbestuur opperde dat de kerk in de toekomst misschien een gemeenschapsfunctie zou kunnen krijgen. Maar ook burgemeester Gerda Mylle (CD&V) benadrukt dat dit voorlopig nog toekomstmuziek is. "We hebben nog niet nagedacht over een eventuele bestemming voor het gebouw. Als de kerk leeg komt te staan en er is op dat moment nood aan een wijk- of jeugdlokaal, kunnen we eens rond de tafel gaan zitten."

Volgens de burgemeester zou het sluiten van de kerk geen verlies betekenen voor de Izegemse geloofsgemeenschap. "De kerk trekt niet veel mensen meer aan en heeft zelfs geen eigen pastoor meer. Bovendien zijn de mensen tegenwoordig ook mobieler en ze zien er niet meer tegenop een eindje te rijden naar een andere kerk."

(Piet Van Coillie)