Kurt Himpe
Gemeenteraadslid & Fractieleider N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Commissies
  Fractie
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

     
  Contact:
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  T & F 051- 31.54.79 | 0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
   

 

     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

N-VA wil prijs geven voor Nederlandstalige namen winkels

Het Laatste Nieuws

15 februari 2007

De N-VA wil de Nederlandstalige en plaatsgebonden namen voor handelspanden stimuleren. De partij stelt daarom voor om een jaarlijkse prijs uit te reiken aan handelaars die hun zaak een Nederlandstalige naam geven. Het schepencollege heeft begrip voor de bekommernis van de N-VA, maar vraagt zich af of een prijs een passende oplossing is.

Tijdens de gemeenteraad stelde raadslid Kurt Himpe van N-VA voor om een prijs in het leven te roepen die de Nederlandstalige benaming van handelszaken moet bevorderen. "Er duiken veel te veel anderstalige benamingen op voor winkels, gebouwen en horecazaken", stelde Himpe. "Daarom stellen wij voor om jaarlijks een geldprijs uit te loven aan handelaars die doelbewust kiezen voor een Nederlandstalige naam voor hun zaak."

N-VA wil ook de plaatsgebonden benaming stimuleren. "Winkels en horecazaken verliezen dikwijls elk historisch verband met de plaats of de straat waarin ze gelegen zijn. Namen die toponymisch relevant zijn, komen tegenwoordig steeds minder voor in het straatbeeld. Het gebruik van een plaatsgebonden benaming heeft het voordeel dat de stadsgeschiedenis in het straatbeeld blijft leven."

Himpe stelde voor om de nieuwe prijs te koppelen aan de Drempels Weg- en de Architectuurprijs, die nu al jaarlijks uitgereikt worden. Stefaan Sintobin van het Vlaams Belang ondersteunde het voorstel, en stelde zelfs voor om de prijs door middel van een grote infocampagne in onder meer de stadskrant bekend te maken aan het publiek. Het schepencollege stond ontvankelijk tegenover de bekommernis van de N-VA, maar vroeg zich af of een jaarlijkse prijs wel een goede oplossing was. "Er verschijnen inderdaad steeds meer Engelse en Franse namen in Izegem", antwoordde schepen Dirk Van Walleghem (CD&V). "Dat is jammer. Maar, we moeten nog onderzoeken welke formule de beste is om deze situatie te temperen."

(Piet Van Coillie)