Kurt Himpe
Gemeenteraadslid & Fractieleider N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Commissies
  Fractie
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

     
  Contact:
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  T & F 051- 31.54.79 | 0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
   

 

     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Hoger onderwijs

De Standaard

2 oktober 2007

Marc Verminck stelt dat hoger onderwijs voor de meeste leerlingen uit het technisch onderwijs niet haalbaar is (De Standaard, 1 oktober). Dat is wel heel ongenuanceerd.

Heel wat technische opleidingen zijn specifieke vooropleidingen voor het hoger onderwijs: industriŽle wetenschappen, elektromechanica, elektriciteit-elektronica Deze hoogwaardige studierichtingen zomaar afschrijven is meer dan een onderwaardering van de kwaliteitsvolle opleiding in technische scholen.

Dat er nood is aan degelijke informatie over de slaagkansen in het hoger onderwijs na een technische of beroepsopleiding is correct. Die taak is in de eerste plaats weggelegd voor het CLB en de scholen zelf.

Maar hier vergeet Verminck een belangrijk aspect. Ook leerlingen uit het ASO hebben het steeds moeilijker om hoger onderwijs succesvol aan te vatten. De studiekeuze bij de start van het secundair onderwijs loopt al fout. Heel wat leerlingen kiezen alleen voor het ASO omdat het technisch onderwijs ondergewaardeerd wordt. Door de keuze voor het ASO worden die leerlingen bijna verplicht om hogere studies aan te vatten. Een ASO-diploma is immers een ticket voor verdere studies, maar biedt op zich geen kansen op de arbeidsmarkt. De slaagkansen van deze ASO-leerlingen zijn dan ook heel klein: hoger onderwijs is steeds meer gericht op de betere student.