Kurt Himpe
Gemeenteraadslid & Fractieleider N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Commissies
  Fractie
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

     
  Contact:
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  T & F 051- 31.54.79 | 0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
   

 

     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Dit hadden we al langer voorspeld"

De Weekbode

21 december 2007

Dat de belasting in Izegem de hoogte ingaan, was al langer bekend. De oppositie toonde zich daarover natuurlijk kritisch. Maar al bij al verliep de begrotingsgemeenteraad vrij rustig.

Terrasbelasting

Een heel rijtje belastingen passeerde de revue. Frank Duhamel opende zijn betoog met de stelling dat er in Izegem geen pestbelasgingen bestaan. "Wij hebben geen bijkomende milieubelasting, waar andere gemeenten dat wel doen. In Izegem betaal je voor je huisvuilzak, dus wij huldigen wel het principe van de vervuiler betaalt."

De prijs van een huisvuilzak gaat wel de hoogte in van 1,25 naar 1,50 euro voor een zak van 60 liter. "We hebben ook geprobeerd om de belastingen te uniformiseren. Ook mijn collega Kurt Grymonprez, schepen van administratieve vereenvoudiging, zal verder onze belastingen onder de loepe nemen."

Enkele belastingen gingen de hoogte in. Zo betalen de fritueren nu 200 euro per maand standgeld in plaats van 186 euro vroeger. Ook de kermisattracties zullen 20 procent meer betalen. De belasting op huis-aan-huisbladen werd ook verdubbeld. Zowel Filip Buyse (Vlaams Belang) als Kurt Himpe (N-VA) vonden dit jammer voor lokale handelaars.

De terrassenbelasting werd met de cafébazen besproken en die konden zich daar blijkbaar in vinden, dixit schepen Duhamel. Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vond het niet kunnen dat cafés die niet in het centrum liggen ook zo'n belasting moeten betalen omdat zij niet meegenieten van de activiteiten die op de markt worden georganiseerd.

De grootste discussie ging natuurlijk over de aanvullende personenbelasting die van 6,7 naar 7 procent werd verhoogd en de opcentiemen (van 1600 naar 1800) die ook een stuk de hoogte in gingen. Schepen Duhamel haalde de mindere inkomsten uit eliaheffing (- 400.000 euro), het wegvallen van de belasting op economische en de meerkosten voor politiezone, OCMW en dienstverlening aan. "Daardoor moesten we een "gat" van 2,2 miljoen euro "dichtrijden". We doen voor de helft via besparingen en voor de helft met de verhoging van de belastingen. De personenbelasting zal 220.000 euro in het laatje brengen, de opcentiemen 880.000 euro."

De oppositie laakte vooral het feit dat heel wat spaarpotjes werden opgebruikt en dat ten koste van prestigeprojecten. Zo werd de Leest enkele keren op de korrel genomen. Filip Motte (N-VA) : "Deze belastingsverhoging hadden we al voorspeld, maar vorig jaar werd met de verkiezingen in het zicht die verhoging nog wat ingehouden. Waar blijft de belofte om ieder jaar de belastingen met een tiende naar beneden te halen?"

In de wachtkamer

Noël Vansteeland (VLD) goochelde niet met cijfers, maar met woorden. "Vooral het woord 'wachtkamer' waarin heel wat projecten belanden, zinde hem niet. De Izegenmaar krijgt ook de rekening gepresenteerd voor het 'laat-maar-waaien-beleid."

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) : "De meerderheidspartijen mogen hun verkiezingsprogramma - waar ze beweerden geen belastingen te verhogen - in de vuilnisbak gooien, net als het beleidsplan want het merendeel dat daarin wordt beloofd, wordt nu niet uitgevoerd."

(Wouter Vander Stricht)