Kurt Himpe
Gemeenteraadslid & Fractieleider N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Commissies
  Fractie
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

     
  Contact:
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  T & F 051- 31.54.79 | 0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
   

 

     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"De stad ontloopt haar verantwoordelijkheid"

De Weekbode

29 juni 2007

De bouwwoede viert in Emelgem duidelijk hoogtij. Na twee eerder geplande verkavelingen lijkt er nu nog een derde woonuitbreiding bij te komen langs de Koningin Elisabethlaan. Buurtbewoner Luc Dejonckheere vreest echter dat deze verkaveling voor heel wat wateroverlast zal zorgen.

In de niet zo verre toekomst zal Emelgem twee nieuwe verkavelingen rijker zijn. Een derde woonuitbreiding - tussen de Koningin Elisabethlaan, Konin Boudewijnstraat, Gistelstraat en Nachtegaalstraat - staat in de steigers, maar zou volgens Luc Dejonckheere de buurt met heel wat problemen opzadelen.

Petitie

De bewuste woonuitbreiding moet voor 43 extra woningen zorgen en zou op een weiland gebouwd worden. En probleem: de weide ligt ongeveer n meter lager en zorgt bij regenweer voor heel wat wateroverlast. Ook de Gistelbeek stroomt door de weide en die kan het vele regenwater soms maar moeilijk slikken. Ik woon hier al tien jaar en heb al twee keer een volledig zwembad uit mijn achtertuin gevist. Mocht die nieuwe verkaveling werkelijkheid worden, dan wordt de weide opgehoogd en zal de wateroverlast alleen maar toenemen", zucht Luc.

Luc Dejonckheere en de andere buurtbewoners bleven niet bij de pakken zitten en dienden prompt een bezwaarschrift in bij het schepencollege.

"En Judith Vanthuyne liet een petitie in de buurt rondgaan. Dat leverde 45 handtekeningen op, ongeveer alle buurtbewoners steunen ons initiatief. En gelijk heben ze, want in het verleden is al gebleken dat verkavelingen op lager gelegen gebied haast altijd wateroverlast veroorzaken." De buurt krijgt zelfs steun vanuit politieke hoek. "Kurt Himpe (gemeenteraadslid voor N-VA, red.) woont hier niet ver vandaan en begrijpt ons. Op de volgende gemeenteraadszitting van maandag 2 juli zal hij het probleem aankaarten. Hopelijk vindt het stadsbestuur dat onze vrees gegrond is."

Lichtpuntje

Volgens Dejonckheere ontvlucht de stad haar verantwoordelijkheid. "Op een infovergadering in maart kregen we uitleg over de twee geplande verkavelingen. Toen duidde ik het omstreden gebied aan en kreeg ik de zekerheid dat deze weide nooit zou bebouwd worden. Na de vergadering bleven enkele buurtbewoners wat langer en kregen ze te horen dat er wel degelijk een verkaveling gepland was. Ik voel me belogen, echt waar. Toch hopen we dat het gezond verstand zegeviert."

Hoewel de grond al eigendom is van de Waregemse bouwmaatschappij Matexi ziet Dejonckheere een lichtpuntje. "Nu laat een Pittemse landbouwer zijn koeien op de weide grazen", gaat hij verder. "Hij begrijpt de problematiek en is eventueel bereid om de weide op te kopen. Maar zoals gezegd: we hopen dat Kurt Himpes interventie in de gemeenteraad wat zal uithalen, want ng meer wateroverlast, dat zien we niet zitten", besluit Luc Dejonckheere.

Carlos Lapeire van de Izegemse dienst Bouw en Ruimtelijke Ordening benadrukt dat de klacht zal onderzocht worden. "Ik wil geen voorbarige uitspraken doen, ik ben immers geen expert in de waterproblematiek. Maar we zullen ons zeker goed informeren en Matexi vragen om geen overhaaste beslissingen te nemen. En op de infovergadering eind februari hebben we tijdens een individuele vragenronde inderdaad verteld dat de mogelijkheid bestond dat de weide ooit verkaveld zou worden. Maar toen waren er nog geen plannen."

(Philippe Verhaest)