Kurt Himpe
Gemeenteraadslid & Fractieleider N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Commissies
  Fractie
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

     
  Contact:
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  T & F 051- 31.54.79 | 0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
   

 

     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

De eerste rechters van een akkoord

De Standaard

30 november 2007

Wie zijn die N-VA'ers die beslissen over een communautair akkoord en dus over oranje-blauw?

Journalisten, camera- en klanklui overrompelden maandagavond in de Liefdadigheidsstraat een nietsvermoedende jongeman. Zodra hij door de deur van het hoofdkwartier van de N-VA-hoofdkwartier verdween, werden de blocnotes bovengehaald. C'était qui ça? Ook de Vlaamse journalisten moesten het antwoord schuldig blijven. Niemand had enig idee wie dit bestuurslid van de N-VA was. Nochtans hebben deze jongeman en zijn medebestuursleden het lot van deze formatie - van het land, zeggen sommigen - in handen.

In principe beslissen de leden - en alleen de leden - van de N-VA of het communautaire akkoord volstaat om in een regering te stappen. In de praktijk is het partijbestuur de eerste rechter. Wie vormt deze stoet van dwergen?

Jan Peumans

fractieleider in het Vlaams Parlement

Toen Peumans zich in 2003 tegen een kartel met CD&V kantte, moest Bart De Wever toegeven dat hij de man nauwelijks kende. Wie Peumans wou spreken, moest zich immers naar zijn gemeente Riemst begeven.

Ondertussen zit Peumans dankzij het kartel in het Vlaams Parlement, waar hij zich vastbijt in moeilijke dossiers als de BAM. Zijn gedegen dossierkennis raakt echter wat ondergesneeuwd door meer hilarische initiatieven zoals een resolutie voor de erkenning van carnaval als erfgoed.

Gino De Craemer

Vlaams parlementslid sinds 2007

De Craemer begon zijn politieke carrière bij het toenmalige Vlaams Blok, waar hij in 1996 Frank Vanhecke opvolgde als afdelingsvoorzitter Brugge. In 2001 stapte hij over naar N-VA, uit onvrede met het 'extremisme' van het Blok. Als opvolger van Stefaan De Clerck (CD&V) mocht hij in 2007 naar het Vlaams Parlement.

Daarvoor was De Craemer directieafgevaardigde van een studiebureau. In Brugge is hij echter vooral bekend vanwege zijn voetbalverleden. Hij voetbalde jarenlang bij Cercle Brugge, waar hij twee jaar tot de A-kern behoorde. Een blessure maakte een eind aan zijn carrière als voetballer, al bleef hij actief als jeugdtrainer bij onder meer Club Brugge.

Frieda Brepoels

Europees parlementslid

Binnen de partij is Frieda Brepoels veruit de meest gerespecteerde politica. Samen met Geert Bourgeois is ze een van de pijlers waarop de N-VA gebouwd is. Aan haar loyauteit en engagement twijfelt niemand, aan haar onverzettelijkheid evenmin.

Ben Weyts

kabinetschef en woordvoerder van de Vlaams minister Geert Bourgeois

Al van bij de Volksunie is hij de rechterhand van Geert Bourgeois. Het kartel tussen CD&V en N-VA werd onder meer gesmeed in de keuken van zijn ouderlijk huis. Journalisten herinneren zich Weyts als het niet aflatende jonkie dat hij als prille woordvoerder was. Ondertussen is hij een machtig figuur binnen de N-VA. Bij de federale onderhandelingen is hij dan ook nooit ver weg.

Weyts is in Vlaams-Brabant eerste opvolger voor de Kamer. Doordat Herman Van Rompuy hoogstwaarschijnlijk geen minister wordt, moet Weyts nog wat in de wachtkamer blijven. Vorige week werd Weyts vader van een zoontje, Gust. Om die reden bracht hij maandagavond champagne en een knuffel in de vorm van een vette vis mee naar het partijbureau.

Piet De Bruyn

partijwoordvoerder

Met veel charme rondt de woordvoerder van Bart De Wever de scherpe kanten van zijn voorzitter af. De Bruyn is een atypische N-VA'er. In zijn studententijd was hij eerder een groene jongen. Als 'roze leeuw' was hij ook actief in de holebibeweging. Toch koos hij, als medewerker van toenmalig kamerlid Danny Pieters, vanaf dag één voor de N-VA.

Louis Ide

senator sinds 2007

De ondervoorzitter van de N-VA trok na zijn studies geneeskunde als lid van Artsen Zonder Grenzen naar Zuid-Soedan en Tsjaad. Nu werkt hij als klinisch bioloog en ziekenhuishygiënist in een Gents ziekenhuis.

Voor de N-VA buigt deze arts zich weinig verbazend over het gezondheidsbeleid. In zijn boek Lof der gezondheid. Diagnose van het terminaal Belgisch gezondheidsbeleid verdedigt hij de stelling dat de taalgrens ook een grens is in de manier waarop de zorg georganiseerd is.

Flor Van Noppen

kamerlid sinds 2007

Bert Anciaux rekruteerde deze broer van de vermoorde veekeurder Karel Van Noppen in 1998 voor ID21. Na het uiteenvallen van de Volksunie koos Van Noppen eerder verrassend voor de N-VA, de partij van zijn gemeentegenoot Kris Van Dijck.

Tot 2003 had Van Noppen een handel in koeltechnieken. Na een ongeval moest hij die van de hand doen. 'Ik zag zwarte sneeuw, tot ik me met volle overgave op de politiek stortte', vertelde hij in deze krant. In de Kamer wil hij zich toeleggen op kmo's en het Federaal Voedselagentschap.

Jan Jambon

kamerlid sinds 2007

Deze zakenman is gepokt en gemazeld in de Vlaamse beweging. Hij was onder meer voorzitter van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen, bestuurslid van het Algemeen Nederlands Zangverbond en politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging. Hij maakte ook deel uit van de denktank In de Warande.

Toen hij aanschoof bij de formatiegesprekken werd hij het mikpunt van Karel De Gucht, die hem Jan Hesp noemt. De VLD'er herinnerde ook aan zijn aanwezigheid op de meeting van het Sint-Maartensfonds, die Johan Sauwens zijn ministerpost kostte. Maar Jambon heeft De Gucht niet nodig om brokken te maken. Zijn quotes over 'vette vis in de pan' en het splitsen van de sociale zekerheid zijn ondertussen een eigen leven gaan leiden. De laatste dagen is de opvolger van Kris Peeters (CD&V) in de Kamer al wat cameraschuwer geworden.

Mark Demesmaeker

Vlaams parlementslid

Voormalig nieuwslezer op VTM en presentator van Groene Vingers. In zijn jonge jaren was hij actief bij het Taal Aktie Komitee en bij de VU in Halle, waar hij nu schepen is. Vooral de problematiek van de Rand interesseert hem: Brussel-Halle-Vilvoorde, de MUG van Halle, de faciliteitengemeenten.

Jan Loones

Vlaams parlementslid

Hij zal altijd wel herinnerd worden als de man die voor het oog van de camera tegen de poort van het Barricadenplein reed, tijdens de laatste stuiptrekkingen van de Volksunie. De aimabele advocaat begon zijn politieke carrière in 1988, in de Kamer. Via de Senaat belandde hij inmiddels in het Vlaams Parlement. Loones is in de eerste plaats schepen in Koksijde. Hoewel hij al jarenlang actief is in achtereenvolgens de VU en de N-VA, behoort hij niet tot de echte decision makers. Zijn eerder onafhankelijk opstelling zit daar waarschijnlijk voor iets tussen.


En verder: voorzitter Bart De Wever, algemeen secretaris Bart De Nijn, kamerleden Els De Rammelaere en Sarah Smeyers (even out wegens nieuw moederschap), de Vlaams parlementsleden Kris Van Dijck en Helga Stevens, Vlaams minister Geert Bourgeois, voorzitter van Jong N-VA Bas Luyten, Jan Hofkens (advocaat), Jan Caudron (voormalig parlementslid van de Volksunie), Els Demol (voltijds moeder), Marc Hendrickx (advocaat), Kurt Himpe (leraar uit Izegem), Koen Kennis (consultant in de ICT-sector), Lieve Maes (manager), Stijn Van de Perre (lector), Linda De Dobbeleer-Van den Eede (lerares wiskunde), Reinilde Van Moer (bediende), Karl Vanlouwe (advocaat en kabinetsmedewerker), Roeland Vavedin (gepensioneerd ondernemer), Hedwig Verbeke (apotheker) en Piet De Zaeger, de directeur van de N-VA. En dan is er nog de jongeman die maandag uitgebreid geïnterviewd werd door de Franstalige media. Hij werd geïdentificeerd als Laurens De Vos, een germanist die op de communicatiedienst van Volvo werkt.

(Anja Otte)