Kurt Himpe
Gemeenteraadslid & Fractieleider N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Commissies
  Fractie
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

     
  Contact:
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  T & F 051- 31.54.79 | 0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
   

 

     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Buurtwinkels krijgen hun eigen parkeerplaats

Het Nieuwsblad / Het Volk

31 mei 2007

Het stadsbestuur van Izegem wil de sociale rol van de buurtwinkel ondersteunen. Bij wijze van experiment krijgen twee buurtwinkels in de Kortrijksestraat binnenkort een parkeerplaats voor hun klanten. De winkeliers reageren opgetogen.

Een behoefteonderzoek bij 600 senioren, waarvan de resultaten eerder deze maand werden voorgesteld door professor Verté van de Vrije Universiteit Brussel, bracht onder meer aan het licht dat senioren klagen over een tekort aan kruidenierszaken in het centrum van de stad.

Het stadsbestuur erkent de sociale rol van de buurtwinkel en om die te verstevigen moet de gemeenteraad zich maandagavond over een opvallend voorstel van schepen Dirk Van Walleghem (CD&V) buigen. Bij wijze van proefproject wil die voor kruidenierszaak "De Blauwe Duiver" en slagerij Verlinde een parkeerplaats in de Kortrijksestraat reserveren waar de klanten kort hun wagen kwijt kunnen tijdens de openingsuren van de twee handelszaken.

De Blauwe Duiver

"De Blauwe Duiver" is zo'n winkel waar je zowat alles vindt en die de moordende concurrentie met de warenhuizen overleefde. Linda Cools staat er al sinds 1 januari 1980 achter de toonbank, nadat ze de zaak van haar schoonouders overnam.

Ze is in de wolken met het initiatief van het stadsbestuur. "We moeten het als buurtwinkel in het stadscentrum in de eerste plaats van de passanten hebben, maar als die geen parkeerplaats vinden rijden ze vaak gewoon door. Op die manier missen we een pak klanten, want parkeren in dit deel van de Kortrijksestraat is niet evident. Er is geen blauwe zone en veel bewoners laten hun wagen de hele dag voor hun deur achter."

Zij is overtuigd van de sociale rol van een buurtwinkel als de hare. "In de loop der jaren ontstond een hechte band met veel klanten, die hier niet alleen hun dagelijkse aankopen doen maar ook graag een persoonlijk praatje over hun problemen slaan. Veel mensen stellen dat en onze ruime openingsuren, tot 'savonds 19.30uur en in het weekend, op prijs. Soms heb ik het gevoel een soort biechtmoeder te zijn."

Ook buurtslager Carl Verlinde kan van het nieuwe parkeerreglement profiteren. "Een schitterende oplossing voor onze klanten, maar ook voor onze leveranciers. Ons probleem is dat zich wat verderop in de straat een schildersbedrijf bevindt, waarvan de werknemers al tussen 6 en 7 uur 's ochtends hun wagen voor mijn slagerij parkeren. Ik ben al een paar keer met mijn haar recht op hen afgestapt en heb geprobeerd via de zaakvoerder van het bedrijf een oplossing te vinden, maar het haalde niets uit. Op den duur heb ik dan maar 's ochtends vroeg mijn eigen wagen voor mijn slagerij geparkeerd, om die dan tegen een uur of acht weer te verwijderen zodat mijn klanten ten minste één parkeerplaats vrij hebben. Ook voor onze leveranciers brengt dat heel wat problemen met zich mee, want vaak moeten ze gewoon op straat blijven staan. Tot voor kort stond er bovendien pal voor mijn slagerij een bloembak. Na veel aandringen heeft de stad die intussen gelukkig verplaatst."

Na verloop van tijd wil het stadsbestuur het experiment evalueren. Eerder werd al, onder meer op voorstel van N-VA-raadslid Kurt Himpe, een soortgelijke regeling getroffen voor een krantenwinkel in deelgemeente Emelgem.

(Martin Tytgat)