Kurt Himpe
Gemeenteraadslid & Fractieleider N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Commissies
  Fractie
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

     
  Contact:
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  T & F 051- 31.54.79 | 0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
   

 

     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Buurt vreest wateroverlast bij verkaveling weide

Het Laatste Nieuws

22 juni 2007

De bewoners van de Koningin Elisabethlaan, de Koning Leopold III-straat en de Gistelstraat protesteren tegen de verkavelingsplannen die bestaan voor de weide tussen hun drie straten. De zone is heel gevoelig voor wateroverlast, en de buurtbewoners vrezen dat meer beton tot meer overstromingen zal leiden.

De Waregemse groep Matexi wil in de zone tussen de Koningin Elisabethlaan, de Koning Leopold III-straat en de Gistelstraat een verkaveling aanleggen met plaats voor 43 woningen. De bewoners van die straten zien dat met lede ogen aan en ze hebben deze week collectief een bezwaarschrift ingediend op het stadhuis. In dat bezwaarschrift halen ze een zevental punten van kritiek aan. Het belangrijkste daarvan is de wateroverlast die volgens hen met de verkaveling gepaard zal gaan.

"Iedereen hier weet dat dit laag gelegen gebied erg gevoelig is voor overstromingen", zegt Geert Vandemaele uit de Gistelstraat. "Als het een poosje flink doorregent, staat er meteen een erg grote plas water in de weide. En dat gebeurt heus niet alleen bij zware rampen zoals die van twee jaar geleden. Als er een lange stortbui valt, ben ik echt niet op mijn gemak. Dinsdagavond en -nacht heeft het bijvoorbeeld ook zwaar geregend. Wel, ik was toen snÚl uit mijn bed. Die weide is goed om koeien op te laten grazen, maar verder valt daar niets mee aan te vangen. Als heel die zone overbouwd wordt, als er beton en asfalt gegoten wordt, zal dat gegarandeerd nog meer problemen opleveren. Zowel voor de bewoners uit de buurt, als voor de mensen die een huis willen kopen op de verkaveling. Ik ben ervan overtuigd: als dit plan goedgekeurd wordt, zal dit uitdraaien op een drama."

Bedrogen

"Ik heb al heel wat slapeloze nachten overgehouden aan deze situatie", vult Luc Dejonckheere uit de Koningin Elisabethlaan aan. "Ik voel me trouwens ook flink bedrogen. Eind februari werd er op het stadhuis nog een informatievergadering georganiseerd over twee nieuwe verkavelingen in de buurt. Ik heb toen expliciet gevraagd of de zone achter onze huizen ook verkaveld zou worden. Men heeft ons toen gerust gesteld. En nu blijkt plots dat er toch al 43 huizen gepland staan."

"Op dat moment was er alleen maar een voorstel, en er waren nog helemaal geen concrete plannen", repliceert Carlos Lapeire van de Izegemse dienst Bouw en Ruimtelijke Ordening. "Wat voor nut heeft het dan om te discussiŰren over een gegeven waarvoor nog geen plannen bestaan?" Over de bekritiseerde verkaveling kan Lapeire vooralsnog geen uitspraak doen. "Ik ben geen deskundige wat betreft waterproblematiek, maar ik vermoed dat de plannen toch opgemaakt werden door een ontwerper die weet wat hij doet. Zo werden er onder meer twee bufferzones gepland. Nu goed, het bezwaarschrift zal natuurlijk grondig onderzocht worden. Het schepencollege zal er uitspraak over doen, en het tracÚ van de wegen moet sowieso nog voor de gemeenteraad komen."

Gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) zal dit onderwerp tijdens de volgende zitting al eens aansnijden, en de bewoners houden ondertussen hun hart vast. "Want als er gebouwd wordt, mogen we allemaal bootjes kopen", luidt het.

(Piet Van Coillie)