Kurt Himpe
Gemeenteraadslid & Fractieleider N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Commissies
  Fractie
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

     
  Contact:
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  T & F 051- 31.54.79 | 0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
   

 

     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Bewoners klagen onveiligheid aan: verkeerssituatie in de Baronstraat en Ingelmunstersestraat in Emelgem moet dringend aangepakt worden

De Weekbode

5 januari 2007

Naar aanleiding van een zwaar ongeval in de Ingelmunstersestraat in Emelgem, waarbij een roekeloze chauffeur twee geparkeerde wagens aanreed en tegen een gevel van een woning terechtkwam, vragen de bewoners dringend een oplossing voor de gevaarlijke verkeerssituatie in die straten.

Zaterdagavond deed er zich in de Ingelmunstersestraat, vlakbij het kruispunt met de Stijn Streuvelsstraat en de Haaipanderstraat, een zwaar ongeval voor. Xavier De Pauw (22) uit Ingelmunster reed er met zijn Fiat Punto richting Ingelmunster, botste eerst tegen twee geparkeerde wagens en belandde dan tegen de gevel van de woning van Reginald Christiaens en Annie Rigole in de Ingelmunstersestraat nummer 4.

"Reginald en ik zaten tv te kijken toen we plots een enorme knal hoorden", zegt Annie Rigole. "We beseften niet meteen wat er gebeurd was, maar toen we buiten gingen kijken, zagen we dat er een auto tegen onze gevel was gereden, daar waar de slaapkamer van onze 15-jarige kleinzoon Gilles was. Normaal verblijft hij bij ons in de week. Gelukkig was hij er nu niet. Ik mag er niet aan denken wat er met hem zou gebeurd zijn als hij in zijn bed lag. De chauffeur hebben we niet gezien, hij was naar het schijnt vlug twee koppen koffie gaan drinken in het café hier rechtover. We hebben hee wat schade aan de gevel, in de slaapkamer en in de garage. Ze moeten hier dringend iets doen aan de verkeersveiligheid, want er gebeuren hier te veel ongevallen."

Levensgevaarlijk

De andere geparkeerde wagen die werd aangereden was die van Tomas Vandeghinste, de buurman van Annie Rigole. "Ook onze wagen is perte totale", zegt Tomas. "Heel veel chauffeurs rijden hier in de straat zeker meer dan 50 kilometer per uur en ze rijden zelfs op de parkeerstrook voor onze woning als er geen auto's staan. En vooral het kruispunt met de Stijn Streuvelsstraat en de Haaipanderstraat is levensgevaarlijk."

"Het is hier haast niet te doen om kinderen alleen de straat op te sturen. Het is niet meer normaal als je ziet hoe snel ze hier voorbij vlammen", zegt mevrouw Vansteenkiste van slagerij Peline, wiens man als eerste bij het ongeval was.

Gemeenteraadslid Kurt Himpe (N-VA) woont zelf in de Baronstraat nummer 4, vlakbij het kruispunt."Er belandden ook al twee auto's tegen onze voorgevel, waarvan het één keer veel erger had kunnen zijn", zegt hij. Hij plaatst de verkeersonveiligheid van de Baronstraat op de agenda van de eerstvolgende commissie voor Openbare Werken en Mobiliteit. "De laatste vijf jaar waren er in de Baronstraat meer dan 30 ongevallen met in totaal 2 doden en 17 lichtgewonden. Tijdens de voorbije twee maanden alleen al waren er op het kruispunt van de Baronstraat en de Ingelmunstersestraat een drietal ongevallen. Uit de snelheidscontroles van de politie die onlangs werden uitgevoerd, bleek dat er snelheden tot 120 kilometer per uur worden opgemeten. In een trechter als die aan de overgang van de Baronstrat naar de Ingelmunstersestraat is dat totaal onverantwoord. Overdreven snelheid is wellicht de oorzaak van veel problemen, maar er zijn ook infrastructurele ingrepen nodig. De Baronstraat is op veel plaatsen zeer breed en dat nodigt uit om sneller te rijden. In de Haaipanderstraat komen er twee nieuwe verkavelingen, die voor bijkomende verkeersproblemen zulen zorgen op het kruispunt van de Baronstraat en de Ingelmunstersestraat. Ook het kruispunt van de Baronstraat en de Reperstraat heeft een kwalijke reputatie. Bij de aanleg van een rotonde aan de Vijfwegen stelt de N-VA voor om verkeerslichten te plaatsen ter hoogte van het kruispunt Baronstraat - Reperstraat. En misschien moet men ook alleen maar inslaand verkeer toelaten in de Haaipanderstraat, al moet dan eerst bekeken worden of het verkeer dan kan afgeleid worden via de Reigerstraat en de Henri Consciencestraat. Maar er moet in elk geval iets gebeuren", besloot Kurt Himpe.

(Ivan Balliu)