Kurt Himpe
Gemeenteraadslid & Fractieleider N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Commissies
  Fractie
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

     
  Contact:
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  T & F 051- 31.54.79 | 0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
   

 

     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Belang helpt N-VA aan bijkomend OCMW-zitje

Het Laatste Nieuws

4 januari 2007

Opschudding na de installatievergadering van de Izegemse gemeenteraad. Bij de verdeling van de OCMW-mandaten bleek dat het Vlaams Belang zes stemmen gaf aan een kandidaat van de N-VA. Daardoor kon die partij drie zitjes scoren in plaats van twee. Alle andere partijen reageren verontwaardigd. Ze zijn ervan overtuigd dat er vooraf afspraken gemaakt werden. Vlaams Belang en N-VA ontkennen dat echter formeel.

Tijdens de installatievergadering moest er ook gestemd worden over de verdeling van de OCMW-raadszetels. Elke partij kon een zeker aantal stemmen geven aan de verschillende kandidaten.

Zo verdeelde N-VA haar stemmen over drie kandidaten van de eigen partij: een persoon kreeg veertien stemmen, een tweede kreeg er ook veertien en een derde kreeg er acht. Normaal betekende dat twee verkozenen. Onverwacht kreeg de derde kandidaat nog zes extra stemmen van het Vlaams Belang.

Zo kan de N-VA geen twee, maar drie vertegenwoordigers naar de OCMW-raad sturen. De andere partijen zijn verontwaardigd. Volgens hen werden er vooraf afspraken gemaakt werden tussen de N-VA en het Vlaams Belang. "Dit kan gewoon geen toeval zijn", reageert Myriam Vanlerberghe (SP.A) furieus.

"Aanvankelijk zou N-VA meer stemmen geven aan twee kandidaten. Onlangs werd de verdeling aangepast en kreeg ook de derde kandidaat meer stemmen. Dat is niet alleen een groot risico, maar ook een onlogische zet. De N-VA heeft heel bewust de deur opengezet voor het Vlaams Belang. Dat hadden wij nooit verwacht van N-VA-mandatarissen. Maar goed, we zaten er naast. Door de situatie mislopen we één zetel in de OCMW-raad, die we aan onze coalitiepartner Groen! beloofd hadden. Dat is jammer, maar we zijn vooral kwaad door de manier waarop dit gebeurd is. De sfeer in de gemeenteraad is hierdoor al van dag één verpest."

Bij de N-VA ontkent men evenwel formeel dat er contacten geweest zijn met het Vlaams Belang.

"Ach, de frustratie bij SP.A zal in de eerste plaats wel te wijten zijn aan het verlies van die zetel", zegt fractievoorzitter Kurt Himpe. "We namen geen risico door twee kandidaten maar 14 stemmen te geven in plaats van 15, want beiden hadden toch veel anciënniteit. Wat een partij, in dit geval het Vlaams Belang, doet met haar reststemmen, is haar zaak. Wij hebben die stemmen nooit gevraagd.Wij kunnen er dan ook niets aan doen als we die reststemmen krijgen."

(Piet Van Coillie)