Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Voor het behoud van erfgoed is vakmanschap cruciaal"

Het Nieuwsblad

14 november 2017

Kaas produceren, sierlijsten maken of artisanaal distilleren. Veel van deze ambachten kun je nog amper leren. Om te vermijden dat ze helemaal verdwijnen, is er het driedaags evenement 'Maak het Mee'.

Ook echt vakmanschap wordt stilaan een soort erfgoed. Toch zullen vakmensen altijd nodig zijn. Daarom gaat erfgoedcel Bie TERF in zee met de ambachtenacademie ReviVak (wat staat voor Revival Vakmanschap) om er iets aan te doen. Samen organiseren ze 'Maak het Mee', een driedaags evenement in en rond Roeselare waar het vakmanschap centraal staat.

Op donderdag 23 november is er een netwerkmoment voor producenten, op vrijdag 24 november een jobmarkt, workshops en atelierbezoeken en op zondag 26 november, de Dag van de Ambachten, kan iedereen kennis maken met tal van die ambachten.

Te weinig interesse

“Voor het behoud van ons cultureel erfgoed is vakmanschap cruciaal. Er is echter te weinig interesse voor het leren van een echt ambacht”, zegt burgemeester Kris Declercq (CD&V). 

“Bedrijven worden in hun groei beknot omdat ze de juiste mensen niet vinden”, zegt ook Izegems schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

Meer dan hout bewerken

Tijdens 'Maak het Mee' kan iedereen kennis maken met ambachten, en dat gaat veel ruimer dan hout bewerken. Zo kun je op zondag ook een kijkje nemen bij Crème de la Crema waar barista Michael van de Moortel toont hoe je goeie koffie maakt op ambachtelijke wijze. Op andere plaatsen kun je zelf een juweel maken, een workshop brandschilderen volgen of leren pleisteren met leem en kalk en op een wildplukwandeling leer je alles over artisanaal distilleren.

www.bieterf.be

www.revivak.eu

(Marlies Maddens)