Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Pekkersbier geeft Izegemnaar ideale reden om te blijven pekken

Het Nieuwsblad

24 oktober 2017

Izegemnaars dragen de bijnaam ‘pekkers’: mensen die lang blijven plakken. Met het gloednieuw stadsbier Pekker, dat vanaf vandaag dinsdag te koop is, hebben ze nog een extra reden om te blijven pekken.

De smaak van het gloednieuwe stadsbier Pekker omschrijven, doet brouwer en architect Jef Pierens niet. “Ik laat het liever aan de mensen zelf over om het bier te typeren, nadat ze het geproefd hebben. Wat hij wel kwijt wil is dat het brouwsel twee hoppesoorten bevat en dat er drie soorten mout tot de ingrediënten gerekend worden.

Bovendien gist Pekker nog na op de fles. Het heeft een alcoholgehalte van 5,9 graden. “Iets meer dan een gewone pils, maar we kunnen ons stadsbier dan ook niet als gewone pils aanbieden”, luidt de redenering.

Op café

Het stadsbier was eigenlijk een idee van Yves Rosseel van de gelijknamige drankenspeciaalzaak. “Ik liep al bijna twintig jaar met het plan rond, zeker toen op de Grote Markt café De Pekker van start ging. Maar toen ik samenzat met Jef Pierens van brouwerij d'Oude Maalderij kwam een en ander in een stroomversnelling.”

De twee besloten de handen in elkaar te slaan. Jef staat in voor het brouwen terwijl Yves voor de verspreiding van het nieuwe gerstenat zorgt. “Het is vanaf vandaag dinsdag verkrijgbaar in onze drankenspeciaalzaak in de Sint-Jorisstraat. Het is de bedoeling dat het ook in de horeca geserveerd wordt. We bezoeken de plaatselijke cafés en restaurants. We willen het stadsbier Pekker overal binnenloodsen.”

Drie brouwerijen  

De naam Pekker verwijst naar de schoeisel- en borstelindustrie van weleer in de stad. “In beide ambachten werd pek gebruikt”, zegt Jef. “Maar ‘pekker’ verwijst niet zozeer naar de kleverige substantie. Wel naar het feit dat die moest drogen. Daarom gingen die arbeiders op café in afwachting dat het goedje uitgedroogd was. Noodgedwongen bleven ze dus tot de laatste wachten...”

Ook het stadsbestuur ziet het Pekkersbier graag komen. “Naast de stad van schoenen en borstels worden we met drie brouwerijen stilaan ook de stad van het bier. En ook dit brengt mensen speciaal hierheen”, zegt schepen van Toerisme Kurt Himpe (N-VA).

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) beaamt dat. “Het uitgaansleven in Izegem is bekend. Met het Pekkersbier hebben we nu een extra troef.” Yves en Jef benadrukken nog dat het geen eendagsvlieg is. Tot op heden is er 2.000 liter van gebrouwen.

(Frank Meurisse)