Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem neemt eerste laadpunten voor elektrische wagens in gebruik

www.kw.be

12 oktober 2017

Wie een elektrische wagen in het openbaar wil opladen, kan dit voortaan ook in Izegem. Op de parking van cultuurhuis De Leest en in de buurt van het sportcentrum werden gisteren twee laadpalen in gebruik genomen.

Bestuurders van elektrische voertuigen kunnen voortaan ook in Izegem hun voertuig opladen. De stad installeerde hiertoe twee laadpalen. Een eerste prijkt in de Heilig Hartstraat op de parking van sportcentrum De Krekel. De tweede werd geïnstalleerd aan cultuurhuis De Leest. Maar het is de bedoeling dat er palen verspreid over de hele stad beschikbaar komen. "Tegen 2020 willen we over 14 laadpalen beschikken, goed om 28 auto's op te laden", zegt schepen van Energie Caroline Maertens (N-VA). "Als gevolg van de Europese richtlijn Clean Power for Transport moeten de distributienetbeheerders, in Izegem is dat Infrax, instaan voor het plaatsen van publieke laadpalen."

App nodig

De pas geopende locaties zijn er niet toevallig gekomen. "Voor zo'n paal is een aansluiting van 400 volt nodig. Aan De Leest en aan het sportcentrum was zo'n stroomvoorziening aanwezig. Elders moet het net hiervoor aangepast worden. De Wijngaardparking, de parking aan de brandweerkazerne, maar ook locaties in Emelgem, Kachtem en de Bosmolens krijgen in de nabije toekomst één of meer dergelijke palen." Wie elektrisch wil bijtanken, moet hiervoor over een app beschikken. De info kan op de paal zelf gescand worden via een QR-code. Meteen houdt de app het verbruik bij, want het opladen is niet gratis, omgekeerd geeft de app wel de locaties weer waar dergelijke palen staan.

De parkeerplaatsen voor elektrische auto's zijn duidelijk aangegeven.

 "Ze zijn exclusief voorbehouden voor dergelijke wagens. Bovendien mogen ze enkel gebruikt worden om op te laden", zegt schepen van Mobiliteit Kurt Himpe (N-VA). "Wordt hiertegen gezondigd, dan kan de eigenaar van het voertuig een GAS-boete krijgen."

(MI)