Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Projectie oude beelden op Grote Markt krijgt nu al vervolg

Het Nieuwsblad 

3 augustus 2016

De projectie van oude stadsbeelden op het led-scherm op de Grote Markt is zo succesvol dat nu al een tweede thema gelanceerd wordt. Na foto's over de spoorverbinding langs de Zuidkaai, staat straks het wel en wee van het kanaal te kijk.

Het project 'Oude Stadsgezichten' krijgt vanaf volgende week een vervolg. Na het succes van de beelden over de oude spoorverbinding op de Grote Markt zal nu het kanaal Roeselare-Leie in de kijker staan. “We ontvingen heel wat positieve reacties op het initiatief en we gaan dan ook op dit elan verder”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). De foto's dompelen de Izegemnaar en de voorbijgangers op de Grote Markt even onder in de rijke geschiedenis van de stad. Zo wordt bij een aantal belangrijke historische gebeurtenissen even stilgestaan. Letterlijk, want de mensen houden effectief halt om naar het led-scherm te kijken. Daarom wordt nu al naar een vervolg uitgekeken. Een tweede reeks beelden is klaargestoomd en kan je vanaf volgende week bewonderen.

“Vanaf de jaren 1960 werd het toenmalige bedrijventerrein Mandeldal met een oppervlakte van 95 hectare ontwikkeld tussen het kanaal en de Kachtemsestraat. Aangezien het gebied zich situeerde in de winterbedding van de Mandel had men veel tijd nodig om de nodige openbare werken uit te voeren”, klinkt het. “Ze werden gespreid tussen 1966 en 1975. Zo werd het kanaal Roeselare-Leie verbreed zodat het door schepen tot 1.350 ton gebruikt kon worden, de Mandel werd ingekokerd en er werd een kaaimuur gebouwd over de lengte van bijna anderhalve kilometer. Bij de aanleg van het industrieterrein werd gebruikgemaakt van de opgespoten baggerspecie van het kanaal.” De foto's tonen onder andere de verbreding van het kanaal in oktober 1968 en de inkokering van de Mandel in 1974.

Oude zwembad

Met het verbreden van het kanaal verdween ook het oude zwembad. “Eén ding staat vast: foto's van vroeger roepen bij veel mensen herinneringen op en dat is uiteraard één van de belangrijke doelstellingen van het project 'Oude stadsgezichten' dat opgestart werd.”

(Frank Meurisse)