Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Knip in Krekelstraat verdwijnt

Het Laatste Nieuws

10 december 2016

Het knippen van de Krekelstraat was een van de kleinere projecten uit Visie 2030. Bedoeling was een veilige verbinding tussen de vrijetijdssites aan beide kanten van de Krekelstraat te creŽren. Begin juli werd een proefproject opgestart om de effecten in kaart te brengen. De reacties waren verdeeld. Inwoners van de Krekelstraat zelf waren blij, omdat er plots minder verkeer voor hun deur was, maar er kwam recent ook een petitie met 151 handtekeningen, omdat het omgeleide verkeer voor drukkere situaties in andere straten zorgde. "Als we de positieve en negatieve aspecten op de balans leggen, dan slaat de balans sterk door naar een negatieve evaluatie", zegt mobiliteitsschepen Kurt Himpe (N-VA). "Uit de metingen die gedaan werden toen de Krekelstraat geknipt was, blijkt dat er 23 procent meer verkeer was in het eerste deel van de Heilig Hartstraat in de richting van de Bellevuestraat. In het tweede deel van de Heilig Hartstraat, ter hoogte van het zwembad, was er 31 procent meer verkeer. Ook de Bellevuestraat kreeg 32 procent meer voertuigen te verwerken richting stadscentrum. In de Sint-Jorisstraat bleek er minder verkeer te zijn. Andere knelpunten ontstonden in de Burgemeester Vandenbogaerdelaan, waar de wachtrijen om de N36 op te rijden of te dwarsen veel langer werden. Ook in de Heilig Hartstraat kwam het verkeer door de moeilijke doorstroming soms vast te zitten."

Vertraging hulpdiensten

Voor de brandweer en ziekenwagen bleek het proefproject ook geen meerwaarde. "Het leidde tot een vertraging bij de hulpdiensten", zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA). "Ook bleek dat er bij incidenten onduidelijkheid kan zijn over de locatie ten oosten of ten westen van de knip. De aanwezigheid van het JOC en de fuifzaal is een kritiek punt als de straat geknipt is. In de evaluatie is er bij de stadsdiensten zelf ook een bezorgdheid over de bereikbaarheid van het ziekenhuis. En bij problemen in de Ommegangstraat, waardoor de rijweg versperd wordt, zal een omweg groot zijn en een bewegwijzering moeilijk."

Burgers konden hun mening geven via een evaluatieformulier. Er kwamen 89 negatieve en 36 positieve reacties binnen. Ook ophaaldienst IVIO ondervond problemen bij het legen van glascontainers in de straat.

Gezond verstand

De Krekelstraat zal in januari weer opengesteld worden en er zal een snelheidsremmende maatregel komen met mogelijkheid tot verkeersdoorstroming. Wat die zal inhouden, wordt later beslist. "Bij de proefopstelling werd ook de garageweg tussen de Steenovenstraat en de Krekelstraat aan een kant afgesloten, om te vermijden dat deze weg een sluipweg zou worden. Er zal bekeken worden of dit deel van het proefproject behouden kan worden", besluit Himpe.

Het wijkcomitť, dat de petitie lanceerde, reageert tevreden. "We zijn blij dat het gezond verstand heeft gezegevierd", vertellen JeanClaude Coelembier en Guy Daenens. "Heel veel mensen vonden dit geen wijze ingreep en de overlast in de omliggende straten bleek te groot. We hopen dat de alternatieve maatregel het probleem definitief verhelpt, maar het blijft afwachten."

(Valentijn Dumoulein)