Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Gloednieuw museum van én voor de Izegemnaren"

De Weekbode

1 januari 2016

In de Prins Albertlaan herrijst de voormalige schoenfabriek Eperon d’Or, want de stad Izegem is er volop bezig met de realisatie van een nieuwe museumsite. In 2016 opent dit nieuwe culturele en toeristische pronkstuk.

Het schoenbedrijf Eperon d’Or werd opgericht in 1863 door Emiel Vandommele. "De naam verwijst niet naar de Guldensporenslag maar de stichter had een voorliefde voor paarden en vandaar de verwijzing naar de sporen”, verduidelijkt schepen van Cultuur en Toerisme Kurt Himpe (N-VA). Het bedrijf verhuisde in 1910 naar de Prins Albertlaan en in 1930 kwam er een voorgebouw in art deco-stijl. Op dat moment werkten er een 180-tal personen in het bedrijf. "In 1967 ging Eperon d'Or echter failliet en verdween het bedrijf na vijf generaties.”

Gelukkig werden de gebouwen niet gesloopt. Houtbedrijf Veroutiz kocht de site op en verhuurde het voorgebouw aan Vandemoortele. In 1999 werd het voorgebouw officieel beschermd en zes jaar later kocht de stad Izegem het aan. In 2011 kwam ook de achterbouw van Eperon d’Or in handen van de stad.

Gouden "schoendoos"

“Eperon d’Or wordt hét museum van en voor de mensen”, aldus Kurt Himpe. “In het voorgebouw komt de klemtoon op de grandeur van de schoen- en borstelindustrie van onze stad en worden de topstukken getoond in een moderne museale voorstelling. Boven kunnen de mensen naar het streekbezoekerscentrum in een gouden "schoendoos" dat gratis te bezoeken zal zijn. Daar wordt het toerisme van onze stad en de regio in de kijker gezet en is er een panoramisch zicht op Izegem, het kanaal en het industriegebied. In een architecturaal hoogstaande constructie tussen twee verdiepingen in komt er een auditorium waar een film zal getoond worden. “Het voorgebouw straalt trouwens weer zoals weleer, in dezelfde kleuren van vroeger.”

In het achtergebouw zal de nadruk liggen op het productieproces en het socio-economische leven. Daar zal de bezoeker ondergedompeld worden in het verhaal van het arbeidersleven en de vrijetijdsbesteding van toen, maar ook kennis maken met hoe de schoenen en borstels gemaakt werden. “Ook de mens staat centraal en daarom komt er een interactieve portretwand. Al heel wat oude foto’s van mensen die werkten in Izegem werden aan het museum bezorgd. Bedoeling is dat bezoekers de foto’s kunnen aanklikken en dan ook meer informatie over deze mensen vernemen. Maar iedereen zal daar ook op zoek kunnen gaan naar informatie over familieleden. Het wordt een portretwand die continu zal aangroeien”, vult Hilde Colpaert, conservator van de Izegemse musea, aan. Eperon d’Or sleepte in 2014 ook al een regionale erkenning binnen.

In een bijgebouw van het museum komt het Huis van de Economie, die de link tussen de historische industrie en de huidige economie in de stad maakt.  

(Philippe Verhaest)