Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Eperon d'Or tijdelijk weer dicht

Het Laatste Nieuws

19 september 2016

Stadsmuseum Eperon d'Or sluit vanaf vandaag weer voor enkele maanden. De afwerking van het museum liep dit voorjaar vertraging op omdat de aannemer op 51 gebreken werd betrapt. Normaal openen het museum en het Huis van de Economie in het voorjaar de deuren.

In aanloop naar de opening van het stadsmuseum liep niet alles van een leien dakje. De aannemer werd in gebreke gesteld en voor de rechtbank gedaagd. De stad moest in allerijl een nieuwe aannemer aanduiden. Daardoor kon het museum dit voorjaar maar deels openen.

Cijfers

Toch is het stadsbestuur blij dat het voor die optie heeft gekozen. "We zijn bijzonder tevreden over het aantal bezoekers en de reacties", verzekert cultuur- en toerismeschepen Kurt Himpe (N-VA). "De museumsite was open van Erfgoeddag eind april tot dit weekend. Gisteren werd ook de Zomerzoektocht van het Davidsfonds afgesloten, waarin museum Eperon d'Or een belangrijke rol speelde. Tijdens die periode kwamen 8.141 bezoekers naar het museum en het streekbezoekerscentrum."

5.786 mensen hebben het museumdeel in het voorgebouw bezocht, het streekbezoekerscentrum heeft nog eens 2.355 mensen over de vloer gekregen. "Een schot in de roos", glunderen zowel de schepen als conservator Hilde Colpaert. "De Zomerzoektocht van het Davidsfonds en de Kunstzomer Leiestreek zorgden voor een toevloed aan bezoekers die met het eerste deel van het museum kennis konden maken. Van het totaal aantal bezoekers tijdens de vijf maanden tijdelijke opening kwam 88 procent van buiten Izegem. We hopen heel wat van deze bezoekers ook later weer naar Eperon d'Or te lokken als ook het tweede deel afgewerkt is. Daar komen de geschiedenis en het productieproces aan bod."

Skyline

Tot de definitieve opening van Eperon d'Or in het voorjaar van 2017 gaat het museum voor het publiek dicht, maar het streekbezoekerscentrum blijft open. "Toeristen en voorbijgangers kunnen dit deel gratis bezoeken", vertelt de conservator. "Het centrum bevat een schat aan toeristische informatie over Izegem en de regio, maar er zijn ook tablets, 3D-viewers en een interactieve digitale kaart van de streek. De blikvanger is de gestyleerde Izegemse skyline die op de muren werd aangebracht. Ook de zondagse 'Ken Izegem'-wandelingen gaan door en groepen kunnen na reservatie ook het museum Stoom en Stroom bezoeken of een van de erfgoedwandelingen door Izegem reserveren."

Tijdens de volgende maanden wordt alles verder afgewerkt. Dat huzarenstukje wordt gecoördineerd door patrimoniumschepen Caroline Maertens en stadsingenieur Els Manhaeve, die de werken volgen. De resterende werken zitten op schema.

(Valentijn Dumoulein)