Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Eperon d'Or na half jaar weer dicht

Het Nieuwsblad 

10 september 2016

Ter gelegenheid van de Open Monumentendag van morgen zondag trekt het Izegemse museum Eperon d'Or nog eens alle registers open. Eind volgende week gaan de deuren voor onbepaalde tijd weer dicht om de laatste fase naadloos af te kunnen werken.

Perikelen met een aannemer hadden tot gevolg dat de werken aan het nieuwe museum Eperon d'Or in de Prins Albertlaan aanzienlijke vertraging opliepen. Terwijl de juridische kant hiervan zijn gang gaat, is een andere aannemer de resterende werken aan het uitvoeren. “We zitten nu in de laatste rechte lijn naar de afwerking”, zegt schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA). “Alles wat niet goed was uitgevoerd of niet klopte werd in kaart gebracht en nu kunnen we weer verder.”

Het gaat om het achterste deel van het museum. Een oude bedrijfshal wordt er gerestaureerd. “Met respect voor het verleden en met oog voor de toekomst”, aldus de schepen. “De dakbeuken worden in ere gehouden, maar er werd tegelijk gedacht aan nieuwe technieken.”

De fabriekshal zal onder meer plaats bieden aan de machines, die tot voor kort in de vroegere vestigingen van de musea te zien waren. Zoals bekend herbergt Eperon d'Or het vroegere schoeisel- en borstelmuseum. Maar zoals vaak is één plus één veel meer dan twee. Zo werd naast de fabriekshal een nieuwbouw opgetrokken, eveneens met een zogenaamd 'sheddak'. Daarin komt het Huis van de Economie en is er nog een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Ook dit pand wordt afgewerkt.

Druk in de weer

Om alles in een keer te kunnen afwerken, ook de omgeving, en omdat de museummedewerkers druk in de weer zullen zijn met de inrichting van de fabriekshal, gaat Eperon d'Or dicht, dus ook het gedeelte dat al af is en een half jaar open is.

“Intussen hebben heel wat mensen al kennis kunnen maken met het museum”, zegt schepen van Musea Kurt Himpe (N-VA). “Een datum op de definitieve opening kleven is nog moeilijk, we mikken op het voorjaar van volgend jaar.”

Tijdens Monumentendag kun je zondag op nog vijf andere locaties in de stad terecht: borstelfabriek Bourez, schoenfabriek Decoene, het gewezen warenhuis Beral, de oude brandweerkazerne en meubelfabriek Clarysse. De panden werden gekozen in functie van de nieuwe bestemming die ze kregen, want het thema van Monumentendag is dit keer Herbestemming.

www.eperondor.be

(Frank Meurisse)