Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Beiaard Sint-Tillo uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed

Het Nieuwsblad

27 mei 2016

De beiaard in de decanale Sint-Tillokerk is erkend als Unesco-werelderfgoed. De bijhorende oorkonde werd gisteren donderdag aan deken Herman Lecluyse overhandigd. Een mooie start voor de beiaardconcerten.

Het waren stadsbeiaardier Koen Cosaert en schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA) die deken Herman Lecluyse gisterenmorgen verrasten met de oorkonde. De beiaard is door de Unesco erkend als werelderfgoed. “Het ingekaderde certificaat zal een plaats krijgen in de ingang van de kerk, dicht bij de trap naar de beiaard”, belooft deken Lecluyse.

De schepen en de beiaardier mochten de oorkonde ophalen in het parlement in Brussel. De Unesco meent het heel serieus met de beiaardtraditie. Bij de plechtigheid bespeelde Koen Cosaert de beiaard van het parlement die onlangs in ere werd hersteld.

De nieuwe titel geeft de beiaard internationale uitstraling, wat zich al meteen vertaalt in de beiaardconcerten. Een van de beiaardiers die zullen spelen is de New Yorkse Julie Zhu. “In New York zijn er twee beiaarden”, zegt Cosaert. Zhu is verbonden aan de Saint Thomas Church. “In heel de Verenigde Staten zijn er tweehonderd beiaarden.”

Jaar na jaar winnen de beiaardconcerten aan belangstelling. Het verkeer rond het Bad Zwischenahnplein wordt stilgelegd voor optimaal luistercomfort. Het eerste concert op 13 juni wordt opgeluisterd met improvisaties Armeense dubbelrietfluit en sexonett. Op 20 juni is het de beurt aan Julie Zhu. Er volgen nog concerten op 27 juni (Koen Cosaert), 4 juli (Luc Dockx) en 11 juli (Florian Cosaert), telkens om 20 uur. De toegang is gratis.

(Frank Meurisse)