Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

11.530 parkeerboetes in één jaar

Het Laatste Nieuws

14 mei 2016

In een jaar tijd heeft parkeerbedrijf Optimal Parking Control precies 11.530 boetes uitgeschreven. Goed voor een opbrengst van 171.425 euro. De stad evalueert de overname van het parkeerbeheer een jaar na datum positief. "Het was niet de bedoeling een heksenjacht te creëren, maar wel meer rotatie in het centrum. Missie geslaagd."

Optimal Parking Control (OPC) staat sinds februari vorig jaar in voor de controle op het parkeren in de blauwe en betalende zone. Tijdens het eerste jaar schreef OPC 11.530 parkeerboetes uit of zo'n 222 per week.

Grote Markt

"Daarvan werden in de betalende zone 9.346 boetes uitgeschreven en 2.184 in de blauwe zone", verduidelijkt mobiliteitsschepen Kurt Himpe (N-VA). "Koploper is de Grote Markt met 1.132 uitgeschreven bonnen. In de meeste gevallen gaat het om het ontbreken van een parkeerbewijs of is het parkeerbewijs verstreken. Het aantal uitgereikte bewonerskaarten steeg licht ten opzichte van vroeger. Toen waren er 121 exemplaren in omloop, nu 155."

Hoeveel de geïnde boetes en bewonerskaarten precies opbrachten, blijft nog even afwachten. De stad maakt die cijfers pas volgende week op de commissie financiën bekend. Wetende dat een overtreding in de betalende zone 12,5 euro kost en wie zijn parkeerschijf in de blauwe zone niet of verkeerd legt, 25 euro moet ophoesten, komen we voorlopig uit op 171.425 euro aan inkomsten. Daar komt ook nog eens een opbrengst van 10.020 euro uit bewonerskaarten bij. Hoeveel geld de parkeermeters in het laatje brachten, is nog niet bekend.

Minimumvergoeding

De stad hoopte bij aanvang 230.000 euro aan inkomsten uit het parkeerbeleid te halen. Van OPC krijgt ze jaarlijks alvast een minimumvergoeding van 194.000 euro, maar ze krijgt ook een bepaald percentage van de bruto-omzet. Dat wordt bepaald door de kwaliteit die OCP afleverde. De eerste resultaten zijn positief. "Er zijn slechts dertien annuleringen van boetes als gevolg van een foute vaststelling door een parkeerwachter", weet Himpe.

"Ook de 294 klachten die we geregistreerd hebben, bleven ver onder de vastgelegde vijf procent. Minder dan twee procent werd geannuleerd omdat er bijvoorbeeld een ticket niet zichtbaar lag of iemand er net eentje uit de automaat gehaald had. Er bleken ook maar 27 interventies nodig om de ticketrollen of het uurwerk van de 26 nieuwe parkeerautomaten aan te passen. Dat is heel positief. Een duidelijke verbetering, want vroeger waren de versleten automaten om de haverklap defect."

Rotatie

De stad is tevreden over de samenwerking. "We wilden vermijden dat er een heksenjacht kwam en daarom werd vastgelegd dat er maar zes halve dagen per week controles zouden zijn", weet Himpe. "Genoeg om effect te hebben, want ze hebben alvast tot meer rotatie in het centrum en efficiënter gebruik van parkeerplaatsen geleid. Wie overdag in de Markt- of Stationsstraat moet zijn, vindt nu veel makkelijker een plaats dan vroeger."

SMS-parkeren

SMS-parkeren komt er alvast niet aan. "Dat druist een beetje in tegen dat rotatiesysteem", verduidelijkt de schepen. "Dan is het maar zo simpel van op je kantoor de hele dag smsjes te sturen en je wagen kan er blijven staan. Op die manier creeëren we geen plaatsen voor kortparkeren, terwijl dat net wel de bedoeling is."

(Valentijn Dumoulein)