Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stad wil vier dankkapelletjes nieuw leven geven

Het Nieuwsblad

06 november 2015

Het stadsbestuur wil de vier blauwe kapelletjes die werden gevonden in de gebouwen van de Kunstacademie een nieuw leven geven.

"Op het einde van WO II verschenen op tal van plaatsen in Izegem blauwe kapelletjes aan de gevels van gebouwen", zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). "Tijdens de oorlogsjaren werd gebeden tot de Heilige Maagd Maria om gespaard te blijven van schade. Als dank werden meteen na de oorlog overal blauwe kapelletjes in de stad opgehangen en die zijn er nog altijd. Ze worden trouwens ook nog altijd netjes onderhouden door een aantal vrijwilligers."
Ook aan het oude gedeelte van het stadhuis hangt zo'n blauw dankkapelletje. In de gebouwen van de Kunstacademie werden onlangs nog vier exemplaren gevonden. Ze worden in ere hersteld. "We moeten nu enkel nog zorgen voor nieuwe Mariabeeldjes, de rest is nog helemaal in orde. Die vier kapelletjes willen we nu ook opnieuw in het straatbeeld ophangen om zo dit erfgoed in de schijnwerpers te zetten", zegt Himpe.

"Daarom doen we een oproep naar Izegemnaars die interesse hebben om zo'n blauw Mariakapelletje op te hangen aan de gevel van hun woning. Geďnteresseerden kunnen tot eind december contact opnemen met museumconservator Hilde Colpaert."

(Frank Meurisse)