Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privť: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Pittem telt meeste zelfstandigen

Het Laatste Nieuws

21 maart 2015

Pittem is de meest zelfstandige gemeente van de Mandelstreek. Een op vijf werkende inwoners is zelfstandige. De minst zelfstandige gemeenten zijn Izegem en Roeselare. "Het is het bewijs dat Pittem een leuke gemeente is waar de mensen nog graag iets willen en durven opstarten", zegt schepen Greet Dewitte (CD&V).

Uit cijfers van de Algemene Directie Statistiek - Statistics Belgium blijkt dat 14,09 procent van alle werkende Belgen is zelfstandige. In de provincie West-Vlaanderen zijn 16 op 100 werkenden zelfstandig. Daarmee neemt de kustprovincie de derde stek in van alle provincies, na Waals-Brabant met 18,44 procent zelfstandigen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar 17,10 procent zelfstandig is.

Cadeaubon

In de Mandelstreek bedraagt de gemiddelde zelfstandigheid 17,3 procent. Hiermee scoort onze regio beter dan de provincie. De gemeente met de meeste zelfstandigen (21 procent) in onze regio is Pittem. "Een positieve verrassing", reageert Greet Dewitte (CD&V), schepen van Middenstand, Lokale Economie en Tewerkstelling, die zelf zelfstandig kinesist is. "Ik wist dat Unizo hier een goed draaiende werking heeft en procentueel het meest leden telt, maar dat we kampioen zijn van de regio is nieuw voor mij. Het is het bewijs dat Pittem een leuke gemeente is waar de mensen nog graag iets willen en durven opstarten. Als bestuur promoten we de eigen handelszaken, ijveren bij nieuwbouwcomplexen voor handelsruimte en lanceren binnenkort ook de Pittemse cadeaubon. Ook zijn we bezig met de ontwikkeling van een lokaal bedrijventerrein van vijf hectare. Negentig procent ervan is al verkocht, dus ook voor de toekomst ziet het er goed uit. De Pittemnaar is nogal chauvinistisch en kiest graag voor producten en diensten uit eigen dorp."

Industriestad

Na Pittem scoren ook Ruiselede (20,2 procent) en Ardooie (19,5 procent) bijzonder goed. Terwijl de kleinere gemeentes van de Mandelstreek de kroon spannen, scoren de steden net het zwakst. Zowel in Izegem als in Roeselare is amper 14,6 procent van de werkenden zelfstandig. Schepen van Lokale Economie Kurt Himpe (N-VA) weet dat er in Izegem precies 2.688 zelfstandigen geregistreerd zijn en vindt dat de cijfers van de Algemene Directie Statistiek in relatie gesteld moeten worden met de werkgelegenheid die er in een stad of gemeente is dankzij de ondernemers. "Izegem is vooral gekend als industriestad. We hebben veel grote bedrijven, die zelfs internationaal hoge toppen scheren. Die ondernemers bieden heel wat werkgelegenheid en brengen naam en faam in onze stad. Daarnaast tellen we veel zelfstandigen in hoofdberoep, maar er zijn ook veel zelfstandigen in bijberoep, die op kleinere schaal en minder uitdrukkelijk aanwezig zijn. Andere zelfstandigen hebben dan weer gerenommeerde handelszaken uitgebouwd in Izegem. We willen meer mensen warm maken om een onderneming op te starten. Ook hebben we een dienst Lokale Economie uitgebouwd en bij museumsite Eperon d'Or komt er ook een Huis van de Economie."

WalloniŽ

De meest zelfstandige gemeente van West-Vlaanderen is Knokke-Heist met 28,4 procent zelfstandigen. Bredene scoort het slechtst met amper 10,2 procent. Voor de meest en minst ondernemende gemeentes van ons land moeten we in WalloniŽ zijn. Lasne, in het arrondissement Nijvel, mag zich de meest zelfstandige gemeente van het land noemen. 35 op de 100 werkenden is er aan de slag als zelfstandige. Aubange, vlakbij het drielandenpunt van BelgiŽ, Luxemburg en Frankrijk, is de minst zelfstandige gemeente met amper 7,58 procent zelfstandigen.

(Charlotte Degezelle)