Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact priv: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Nog 4.000 schoendozen verhuizen

Het Laatste Nieuws

7 juli 2015

Nog precies zes maanden en dan opent het nieuwe stadsmuseum Eperon d'Or in de gelijknamige voormalige schoenenfabriek. De werken zitten op schema. Op 17 augustus zal een 'schoenenketting' van vrijwilligers 4.000 schoendozen verhuizen van het Borstel- en Schoeiselmuseum naar de nieuwe locatie.

Het majestueuze voorgebouw is al af en straalt terug de grandeur van weleer uit. "Op de eerste en tweede verdieping komt de permanente tentoonstelling", zegt conservator Hilde Colpaert. "Op de eerste verdieping is de art-decostijl bewaard gebleven, de rest van het gebouw heeft een moderner interieur gekregen om aan de hedendaagse noden te voldoen. We werken ook met veel natuurlijke lichtinval. Het enige wat er nu nog bij komt, is een opvallende trapconstructie in de toren."

"Het is een mooi dossier dat we uit de vorige legislatuur gerfd hebben, maar we nu ook enkele accenten aan toevoegen", stipt cultuurschepen Kurt Himpe aan.

Borstelmachines

"Denk maar aan het Huis van de Economie, dat er vlak naast komt te liggen. Op die manier leggen we de link tussen hedendaags ondernemen en ons industrieel erfgoed. Die nieuwbouw staat er al en moet tegen september helemaal af zijn. Hetzelfde geldt voor de achterbouw, een voormalige fabriekshal die we renoveren. Daarin is onder andere plaats voor grote borstelmachines. De rest van de ruimte gaat er op aan depotruimte."

Het Borstel- en Schoeiselmuseum is al enkele maanden druk bezig met de voorbereiding van de verhuis. Zo goed als alle collecties zijn ingepakt en vanaf augustus begint de herlocalisatie naar Eperon d'Or. "Op 17 augustus gaan we liefst 4.000 schoendozen verhuizen van de Wijngaardstraat naar de Prinsdomlaan", weet Colpaert. "Dat wordt een flinke klus. Bedoeling is om die dag een 'schoenenketting' van vrijwilligers te vormen om alles vlot te doen verlopen. Wie die dag wil komen helpen, kan zich aanmelden via musea@izegem.be. Daar stopt het niet bij, want ik schat dat we in totaal minstens 12.000 objecten zullen moeten verplaatsen. In de daaropvolgende maanden volgt de rest van de collecties en de inrichting van het nieuwe museum."

Modernste snufjes

Dat zal van de modernste snufjes voorzien zijn om de bezoeker te verwelkomen. Van een audiogids tijdens de rondleiding tot een auditorium met filmprojectie en 3D-beelden in de Gouden Schoendoos. "Een koosnaampje voor de extra verdieping met gouden net die nu op het gebouw prijkt", verklaart Hilde. "Het wordt een streekbezoekerscentrum met uitzicht om de Izegemse nijverheid, met op de muur projecties van de Izegemse skyline vroeger en nu. Bedoeling is dat die samensmelten. Verder is er ook aandacht voor andere trekpleisters in de ruime regio."

Ook voor de opening zijn er spectaculaire plannen. "We gaan voor een openingsmeerdaagse, waar ook de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de stad in zal vervat zijn. Die vindt dus niet op de Grote Markt, maar voor het museum plaats. We zitten dan volop in een donkere periode, dus dat biedt mogelijkheden met sfeervolle verlichting en daar kan de toren van het gebouw wel eens een rol in spelen", verklapt Colpaert alvast.

(Valentijn Dumoulein)

Schepen Kurt Himpe en conservator Hilde Colpaert voor het majestueuze gebouw dat al af al is en weer de grandeur van weleer uitstraalt. - Henk Deleu