Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Museum haalt 3.500 paar schoenen van archiefzolder

Het Nieuwsblad

14 augustus 2015

Mogelijk komt de prestatie in aanmerking voor een record: maandag verhuizen liefst 7.000 schoenen, 3.500 dozen, van de zolder van het Schoeiselmuseum naar de begane grond. Een menselijke ketting moet die klus klaren.

'In eerste instantie is het de bedoeling de schoenen uit het archief op de zolder naar de begane grond te brengen', zegt conservator Hilde Colpaert van het Schoeiselmuseum.

'Daar worden ze op palletten gezet om dan richting hun nieuwe onderkomen op de museumsite Eperon d'Or vervoerd te worden.'

Gisteren waren de voorbereidingen volop aan de gang: transportconstructies werden in elkaar gezet, de laatste items werden ingepakt. In totaal 3.500 schoendozen moeten verplaatst worden. Dat zal met een menselijke ketting gebeuren. Die werd gisteren al eventjes in verkorte versie uitgetest.

'Het wordt een huzarenstukje', zegt Hilde Colpaert nog. 'Wie wil, mag nog altijd komen helpen, maandag vanaf 9 uur. We doen een beroep op heel wat vrijwilligers. Die kunnen rekenen op een drankje en een hapje!'

'De verhuizingen worden goed uitgekiend', zegt schepen van Toerisme Kurt Himpe (N-VA). 'Behalve het Schoeiselmuseum verhuist ook het Borstelmuseum naar de nieuwe site. De inventarisatie van de museumstukken is volop aan de gang: het selecteren van stukken die overbodig of waardeloos geworden zijn en het archiveren. In totaal zullen minstens 12.000 stukken moeten worden verplaatst.'

De voorwerpen zullen later deels ondergebracht worden in de museumopstelling, andere stukken zullen in het depot terechtkomen. Die depotstukken komen dan in tijdelijke tentoonstellingen. Voor grotere machines, die vooral in het Borstelmuseum prijken, zal wellicht een beroep gedaan moeten worden op speciaal transport. Maar eerst zijn dus de schoendozen aan de beurt. Die worden op de gelijkvloerse verdieping tijdelijk op palletten geplaatst. Ook de eigenlijke beweegbare archiefrekken waarop ze nu staan, moeten namelijk worden. Zodra dit gebeurd is, kunnen de palletten richting Eperon d'Or vertrekken. Daar worden de bouwwerken van de tweede fase stilaan afgerond en wordt gewerkt aan de invulling van het nieuwe museum.

'Het is veel werk dat tegelijk moet worden verricht. Maar er komt stilaan licht aan het eind van de tunnel', besluit Hilde Colpaert.

(Frank Meurisse)