Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Kraker ontdekt in oud klooster

Het Laatste Nieuws

15 mei 2015

Tijdens sloopwerken aan het oude klooster in de Prinsessestraat is woensdag een kraker ontdekt. Hij leefde er al twee weken in een afgesloten ruimte. De politie ging al meermaals ter plaatse, maar trof de man nog niet aan. Of de sloop van het gebouw vertraging oploopt, is niet bekend.

Het klooster werd in 1821 gebouwd. In 2009 verlieten de vijf laatste zusters het klooster. Sindsdien staat het gebouw leeg. Daar zal nu verandering in komen. Sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel bouwt op die plek veertig huurappartementen. Een aannemer startte vorige week met voorbereidende sloopwerken. Bedoeling is dat het klooster helemaal tegen de vlakte gaat. De gevel zal wel in dezelfde stijl heropgebouwd worden. Amper enkele dagen voor de afbraak aan het hoofdgebouw zou beginnen, werd een kraker ontdekt.

Schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) werd woensdagnamiddag verwittigd door de directeur van de vlak ernaast gelegen Sint-Pietersschool. "Enkele buurtbewoners hadden al langer in de gaten dat er iets niet pluis was", getuigt Himpe. "Aan de straatkant was duidelijk te zien hoe een deken aan raam al het licht buiten hield. Ik ben meteen ter plaatse geweest en ontdekte samen met de politie dat er zich al langere tijd een man moet hebben opgehouden. Hij was niet aanwezig, maar in de ruimte lag een matras en zag je duidelijk dat er bewoning was. Hij had zelfs een ingewikkeld systeem bedacht om de deur van die ruimte van binnenuit te sluiten zodat niemand tot bij hem zou raken. Er lagen ook enkele documenten waaruit de politie de identiteit tracht te achterhalen."

Commissaris Rudy Cracco van de politiezone RIHO bevestigt de ontdekking. "Er zijn inderdaad sporen van bewoning aangetroffen", stelt hij. "We wisten al dat het klooster een graag gezien doelwit voor vandalen was, maar dat krakers zich toegang tot het gebouw verschaffen is een nieuw element. De man in kwestie is echter nog steeds op vrije voeten. We hebben al herhaaldelijk een patrouille gestuurd, maar tot nu toe zonder succes."

Levensgevaarlijk

Zolang de man niet gevonden is, moet de aannemer wellicht wachten met de sloop. "Aanvankelijk was het de bedoeling om deze week het hoofdgebouw te slopen, maar de werken zijn nog niet zo vergevorderd", weet de schepen. "Al een geluk, want op een dergelijke locatie in zo'n omstandigheden slapen is levensgevaarlijk. Voor de man gevonden is, kan de sloop dus niet verder gaan. We zoeken een oplossing, al hebben we er hoop op dat we hem zo vlug mogelijk vinden en kunnen bemiddelen."

Door het verlengd weekend gaan de sloopwerken pas maandag weer van start, wat de politie iets meer tijd kan geven in het vinden van de kraker.

Het is de tweede keer dat krakers zich in Izegem toegang tot een pand verschaffen. In 2009 werden twee uitgebrande winkels in de Roeselaarsestraat tijdelijk door krakers bezet, maar na tussenkomst van de politie konden ze in een crisiswoning terecht.

(Valentijn Dumoulein)