Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem en Tielt trekken ten strijde tegen de leegstand

Het Nieuwsblad

15 januari 2015

Cijfers van Detailhandel in Vlaanderen tonen aan dat Izegem en Tielt niet goed scoren op vlak van leegstand. Omdat winkels en horeca nu eenmaal de aantrekkelijkheid van een stad bepalen, doen ze er dan ook alles aan om starters te stimuleren en de panden gevuld te krijgen. In Tielt is er al een lichte verbetering merkbaar, in Izegem zoeken ze een oplossing voor de vele nieuwe handelspanden die maar geen bestemming krijgen.

Izegem kreeg er in zes jaar tijd 25 procent meer leegstaande winkelpanden bij. Maar het stadsbestuur relativeert: haast alle lege winkels bevinden zich in een nieuwbouw. Izegem doet er nu alles aan om starters te stimuleren en de leegstand weg te werken.

Van 32 naar 40 leegstaande winkels. Positief nieuws lijkt het niet voor Izegem. Nochtans is er allesbehalve sprake van een leegloop. De leegstaande panden die erbij kwamen, zijn bijna allemaal nieuwe panden. "Er zijn veel appartementsgebouwen bij gekomen in het centrum en op het gelijkvloers werd vaak gekozen voor een winkelpand. Daardoor hebben we er nu heel wat winkellocaties bij en die geraken maar moeilijk verhuurd of verkocht", vertelt schepen van Lokale Economie Kurt Himpe (N-VA).

Om de lege winkels een invulling te geven, heeft Izegem een actieplan uitgedokterd. "De nieuwe appartementsgebouwen zijn uiteraard welkom in onze stad, omdat we merken dat de appartementen meteen verkocht of verhuurd zijn. Maar we gaan vanaf nu alle nieuwbouwaanvragen kritischer bekijken en mensen ontmoedigen om een winkelpand in te richten op het gelijkvloers. Op die manier willen we alle beschikbare panden eerst van de markt."

Verbetering in zicht

De stad zet in op de begeleiding van starters. "Daarnaast werken we met immokantoren en notarissen samen aan een centrale databank van alle beschikbare winkelpanden op www.izegem.be. Op die manier kunnen starters alles terugvinden op een centrale plaats. Verder kunnen ze daar ook alle info vinden in verband met premies", zegt de schepen.

"Verder is er al enige verbetering te merken. Enkele panden werden recent verhuurd. Zo komt  er een nieuwe bakkerij en een interieurzaak", vult Alice Traen, projectleider Lokale Economie aan.

(Marlies Maddens)