Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Centrale en schoorsteen Izegem definitief beschermd

De Standaard

13 maart 2015

De elektriciteitscentrale met stoommachine en schoorsteen langs de Prins Albertlaan in Izegem is definitief beschermd als monument. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) ondertekende het besluit daarover.

Met dit besluit is de elektriciteitscentrale in Izegem met de stoommachine inclusief alle leidingen, pompen, condensator, de elektrische installaties met dynamo, alternator en schakelbord en de schoorsteen definitief een beschermd monument.

‘De definitieve bescherming als monument van deze volledige site betekent de aanzet voor de opwaardering van de voormalige elektriciteitscentrale’, zegt Izegems schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). ‘De stoommachine zelf is omwille van de industrieelarcheologische waarde al beschermd sinds 1978. Maar het gebouw en de schoorsteen waren niet beschermd en die zijn aan een dringende opknapbeurt toe. Met de definitieve bescherming kunnen we een beroep doen op verschillende subsidiemogelijkheden en we kunnen de voorbereiding nu ook effectief opstarten.’

Museumsite

De elektriciteitscentrale samen met de voormalige schoenfabriek Eperon d’Or even verderop in de straat, waar straks onder meer het borstel- en schoeiselmuseum onderdak vinden, verandert het eerste deel van de Prins Albertlaan in een museale site. Eperon d’Or blinkt weer als nooit voorheen en dat is straks ook de bedoeling met de centrale.

‘De totale investering voor de renovatie wordt geraamd op 762.000 euro en we verwachten een subsidie van 529.000 euro’, zegt Himpe. ‘De schoorsteen zou volgens de meerjarenplanning in 2016 als eerste aangepakt worden, in 2017 volgt dan het gebouw.’

Het gebouw werd in 1936 gebouwd voor de stoommachine, ondertussen de grootst bewaarde stoommachine in Vlaanderen. De ketel en de oven zijn verdwenen. De schoorsteen, gebouwd in 1929, is dan weer beeldbepalend voor de stad. Hij is de hoogste en bijna enige overgebleven schoorsteen in Izegem. Vroeger waren er tientallen in de schoenen- en borstelstad.

(Frank Meurisse)