Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Zachte winter goed voor portemonnee van steden

Het Nieuwsblad

8 maart 2014

De zachte winter is voor steden en gemeentes een financiële meevaller. Het zout blijft liggen en de sneeuwruimers blijven op stal. Izegem alleen al spaart zo ruim 70.000 euro uit.

De zachte winter waarbij het kwik voor het overgrote deel van de tijd mooi boven nul bleef, is voor vele steden en gemeentes een financiële meevaller. Ze besparen op zout en op personeelskosten. Doordat er geen zout wordt gestrooid, is er minder schade aan de wegen en zijn er ook minder herstellingskosten. In moeilijke financiële tijden is de zachte winter dus mooi meegenomen.

In Izegem is de zachte winter alvast een serieuze financiële meevaller. ‘Op basis van de winterbestrijding die vorig jaar moest gebeuren tussen midden december en half maart besparen we meer dan 40.000 euro personeelskosten en bijna 30.000 euro zout’, zegt schepen van Mobiliteit Kurt Himpe (N-VA). Voor deze winter doet Izegem voor het eerst een beroep op drie landbouwers die de stadsdiensten bijstaan bij winterbestrijding

Geen schade aan wegen

“Door dat samenwerkingscontract met Agro betalen we wel een maandelijkse wachtvergoeding van ongeveer 550 euro, maar dat wordt gecompenseerd doordat het stadspersoneel geen wachttijd moet kloppen.”

“Voor mijn collega-schepen van Openbare Werken Kurt Grymonprez is de zachte winter ook een meevaller, want de winterschade aan de wegen zal dit keer meevallen. De mogelijke kosten hiervoor zijn moeilijk in te schatten, maar we spreken al snel over duizenden euro’s besparingen.

Ook in Tielt wordt ten opzichte van 2012 ongeveer 75.000 euro minder uitgegeven aan sneeuw- en ijzelbestrijding. “Vorig jaar zaten we met 80.000 euro kosten en moesten we vier keer zout bijbestellen. Nu zijn we amper drie keer moeten gaan strooien en heeft dat ons maar 5.000 euro gekost”, zegt schepen Veerle Vervaeke (Open VLD). Voorlopig heeft de stad Tielt nog een goede 120 ton zout liggen in de technische loods. “Die blijft mooi liggen tot volgend jaar.”

Vooral de uitblijvende schade aan de wegen valt Vervaeke op. “Na de harde winter in 2012 waren een aantal straten in erbarmelijke toestand. Bovendien kan onze wegendienst nu, in plaats van te strooien, meer aandacht besteden aan het herstel van de fietspaden en de wegen.”

In Roeselare is schepen Grite Coppé (CD&V) ook blij met de zachte winter. “Voor mij mag het elke keer zo zijn. Niet alleen gaven we veel minder geld uit, het personeel bleef ook gespaard van een lastige periode. Vergeet niet dat zij dan vaak ook de zondag en ’s nachts moeten werken om sneeuw te ruimen.” Volgens Coppé zijn er ook heel wat minder spoedgevallen. “Ook dat is een extra besparingsronde.”

Vorig jaar moesten de strooidiensten in de regio een pak meer uitrukken.

(Frank Meurisse)