Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Stoomcentrale beschermd

De Zondag 

22 juni 2014

De elektriciteitscentrale met de stoommachine en de schoorsteen in de Prins Albertlaan zijn voorlopig beschermd als monument. “Een belangrijke stap voor de Izegemse musea en het industrieel erfgoed”, aldus schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) ondertekende onlangs het voorlopige beschermingsbesluit en ondersteunt daarmee de plannen van de stad Izegem voor bescherming. “Daardoor komt de elektriciteitscentrale, met de stoommachine met alle leidingen, pompen, condensator, de elektrische installaties met dynamo, alternator en schakelbord en de schoorsteen in aanmerking voor een bescherming als monument”, aldus minister Bourgeois. “De stad Izegem moet nu een openbaar onderzoek opstarten."

Erfgoedschepen Kurt Himpe onderstreept het belang van de site als industrieel erfgoed: "De stoommachine zelf is omwille van de industrieel-archeologische waarde al beschermd sinds 1978. Vreemd genoeg zijn het gebouw en de schoorsteen tot nu toe niet beschermd. Zowel het gebouw als de schoorsteen zijn aan een dringende opknapbeurt toe. Uiteraard heeft dit een financiële impact en met een bescherming kunnen we een beroep doen op subsidies.”

Het gebouw werd in 1936 gebouwd. De stoommachine voorzag toen de stad van stroom. "Intussen is deze machine de grootst bewaarde stoommachine in Vlaanderen", aldus de schepen. Het geheel kan een belangrijke rol spelen bij de uitwerking van de museumsite Eperon d’Or."