Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Schoenpraline voor laatste expo

Het Nieuwsblad

9 april 2014

In het Schoeiselmuseum in Izegem opent met “Gluren in de schoenkast van” de laatste tijdelijke expo in het huidige gebouw. Het is een afscheid in schoonheid: met een praline die 'Izegems schoentje' gedoopt werd.

Binnen afzienbare afzienbare tijd verhuist het Schoeiselmuseum naar de site Eperon d'Or in de Prins Albertlaan. In de voormalige schoenfabriek zal ook onder meer het Borstelmuseum en het huis van de Economie een onderdak vinden.

‘In afwachting van de opening zijn we flinke stappen aan het zetten voor de erkenning van de musea’, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). Om dit nog wat kracht bij te zetten, werd een nieuw streekproduct in het leven geroepen: een praline die 'Izegems schoentje' werd gedoopt.

‘We creëerden de praline in overleg met enkele stadsgidsen', zeggen Johan Geldhof en Carine Dewulf van chocolaterie Parfait die de praline ontwierpen. 'Op de praline staat een afbeelding afgedrukt van een paar muiltjes die destijds door Eperon d'Or vervaardigd werden.

De praline zelf bestaat uit melkchocolade met een giandujavulling en zelfgekarameliseerde nootjes', zo doet Johan Geldhof de museumbezoekers verwateren. Uiteraard is de praline ook te koop in de chocolaterie in de Roeselaarsestraat zelf.

Het lekkers zou bijna de aandacht wegtrekken van de eigenlijke expo in het musem. Dat wordt dus de laatste op de huidige locatie. Conservator Hilde Colpaert en haar medewerkers en vrijwilligers willen met de expo hun waardering voor schoenenontwerpers en -producenten in eigen land laten blijken.

Voor de tentoonstelling werd een catwalk gebouwd waarop een rist BV's telkens drie paar schoenen achterliet. Van de modderschoenen van VTM-nieuwsverslaggeefster Julie Colpaert tot en met de schoenen die cabaretière Els De Schepper droeg tijdens de preselecties van Eurosong in 2005. Dat zijn schoenen die werden ontworpen door Dries Van Noten die op zijn beurt dan in de eregalerij van de ontwerpers prijkt.

(Frank Meurisse)