Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Ruim 50 riooldeksels gestolen in één nacht

Het Nieuwsblad

18 april 2014

Metaaldieven gingen in de nacht van woensdag op donderdag aan de haal met vijftig riooldeksels in Roeselare en Izegem. De politie vond ze in de namiddag terug bij schroothandelaar Galloo. 'Wij kochten ter goeder trouw', was de reactie daar.

De strooptocht van een dievenbende resulteerde donderdagochtend in een reeks straten zonderriooldeksels. Verspreid over Roeselare en Izegem werden meer dan vijftig roosters verwijderd. In de Roeselaarse Kachtemsestraat alleen verdwenen er 22, ook in de Bollestraat, Koning Albert I-Laan en in de buurt van de spiraalbrug sloegen de dieven toe.

In Izegem werd vooral de buurt rond de Sasbrug geteisterd. 'Er verdwijnt af en toe wel eens een riooldeksel, maar nooit eerder zo veel in één nacht. Dit heb ik nog nooit meegemaakt', zegt commissaris Rudy Cracco van de politiezone Riho.

De diefstal gebeurde in amper vijf uur tijd. Volgens de politie beschikten de daders over een lichte vrachtwagen met kraan. 'Want met de hand kun je dit niet', klinkt het.

Van een boerderij

Aanvankelijk werd gedacht dat het ijzer naar het buitenland zou worden versast om daar als gietijzer geld op te brengen. Een riooldeksel is zo'n 120 euro waard op de legale markt. Gisterennamiddag troffen de speurders echter een grote voorraad riooldeksels aan bij schroothandelaar Galloo inRoeselare.

Een man die al eerder oud ijzer leverde, bracht de deksels 's ochtends binnen. Hij gaf als uitleg dat ze van zijn eigen boerderij afkomstig waren. 'We keken wat raar op, maar kochten uiteindelijk ter goeder trouw', zegt de zaakvoerder. Het ijzer is er zo'n 175 euro per ton waard. Bij de koop werd de identiteit van de leverancier genoteerd. De politie is de man op het spoor, maar communiceert niet over het onderzoek.

De stadsdiensten van Roeselare en Izegem zullen de deksels vandaag al terugleggen. Gisteren hadden ze alle putten afgezet om de veiligheid van voetgangers, fietsers en automobilisten te garanderen.

'Opzettelijke slagen'

'Een dergelijke diefstal is niet alleen een dure aangelegenheid voor de stad, het is ook levensgevaarlijk', zegt Griet Coppé (CD&V), schepen van Mobiliteit in Roeselare. 'En de stad zou verantwoordelijk zijn bij een ongeval. Daarom hebben we meteen alle putten beveiligd.'

De Izegemse schepen van Mobiliteit Kurt Himpe (N-VA) gaat nog een stap verder. 'Een diefstal als deze is totaal onverantwoord. De daders maken zich niet enkel schuldig aan diefstal, maar ook aan opzettelijke slagen en verwondingen bij een ongeval.'

De riooldeksels beter beveiligen is volgens de schepenen en politie geen optie wegens logistiek niet haalbaar. Als straten vernieuwd worden, gebruikt men vandaag wel deksels met scharnieren,. Die kun je er niet zomaar uit tillen. 'Nu de spoorwegen hun koper beter beschermen, hoop ik dat dit de dieven niet op andere ideeën brengt. Sinds de koperdiefstallen zijn schroothandelaars verplicht om hun leveranciers te registreren. Dat maakt het opsporen van illegale aanbieders gemakkelijker', aldus politiecommissaris Cracco.

(Arne Vansteenkiste)