Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Overrompeling voor oorlogswandeling

Het Laatste Nieuws

17 november 2014

Wie dit weekend in het centrum van de stad liep, waande zich even honderd jaar terug in de tijd. Ruim 350 acteurs en figuranten toonden met 'Broos en Boos' hoe het er tijdens de Eerste Wereldoorlog onder Duitse bezetting aan toe ging. Het totaalspektakel lokte tijdens zijn eerste vijftien wandelingen ruim achthonderd toeschouwers. De reacties na het eerste weekend zijn lovend.

Het leven weg van het front en onder Duitse bezetting werd onder leiding van de cultuurdienst en met medewerking van zowat alle lokale verenigingen en diverse scholen treffend in beeld gebracht. Toeschouwers werden in het Etiz-gebouw meteen in de juiste sfeer ondergedompeld toen ze door Duitse officieren hardhandig aan een controle werden onderworpen. Later ging het onder andere naar de Paterskerk, waar een veldhospitaal werd nagebouwd en een koor voor ondersteuning zorgde.

Een ander hoogtepunt was de Heilig Hartkerk, waar de Duitsers een kerstviering voor de bevolking hielden. Per wandeling waren acht toeschouwers uitverkoren om aan de feestdis plaats te vinden, terwijl de anderen uit een gamel moesten eten. "Een prachtige vondst die aantoont hoe het er indertijd aan toe ging", zeggen toeschouwers Gerard Vermeulen en zijn vrouw Nina Vermeersch. "Die ongelijkheid zorgde meteen voor een extra accent. De hele voorstelling was prachtig. Dat we onderweg ook het eten uit die periode voorgeschoteld krijgen, maakte het plaatje af."

Wachtrijen

"Er was een perfest evenwicht tussen ernst en humor", beaamt Johan Deleye uit Ingelmunster. "Het was ook mooi dat we een shet leven in bezettingsgebied zagen, want de meeste wandelingen focussen op het leven aan het front. Dat we dit aan de hand van gekende locaties konden doen, maakte het plaatje af. Alleen spijtig dat er op sommige locaties wachtrijen ontstonden en de wandeling met een uurtje uitliep."

Regisseur Bart Cafmeyer is blij dat alles goed verlopen is. "We zijn hier anderhalf jaar intensief mee bezig geweest en dan is het fantastisch om te zien dat alle puzzelstukjes op hun plaats vallen", zegt hj. "We hebben een brede mix van zowel dans, zang, kunst en cultuur gebracht en de mensen konden dat wel smaken. We hebben ook begrip over de klachten rond lange wachtrijen, maar we gaan kleine aanpassingen doen zodat het geheel naadlozer op mekaar aansluit."

Oude cinema

Ook cultuurschepen Kurt Himpe (N-VA) was na afloop enthousiast over de wandeling. "Eén van de locaties was zelfs een herontdekking. Zaal Tijl is echt wel een bijzondere oude cinemazaal. Het zou zeer jammer zijn dat dit mooi stukje erfgoed zou verdwijnen. Als we zien wat er in Lichtervelde mogelijk is met cinema De Keizer, dan moeten we toch eens met de kerkfabriek die eigenaar is van de zaal bekijken wat de toekomst kan bieden", zegt Himpe.

De komende twee weekends zijn er zowel op vrijdag, zaterdag als zondag nog verschillende cultuurwandelingen. Tickets kosten 20 euro en zijn te verkrijgen via www.deleest.be of 051/33.76.10. Bestellen kan tot donderdagmiddag en niet aan de deur zelf.

Toeschouwers werden door 'Duitse officieren' hardhandig gecontroleerd. - Henk Deleu

(Valentijn Dumoulein)