Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Oude stoomcentrale voorlopig beschermd

Het Nieuwsblad

17 juni 2014

Van dynamo over alternator en schakelbord tot schoorsteen: alle onderdelen van de voormalige energiecentrale in de Prins Albertlaan zijn voorlopig beschermd. Dat zet de deur open naar subsidies voor de renovatie van het complex.

Het is Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) die het voorlopige beschermingsbesluit ondertekende en daarmee de plannen van de stad voor bescherming volop steunt. 'Dit is een belangrijke stap voor de Izegemse musea en het industrieel erfgoed', zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) heel tevreden. Door de handtekening komt de elektriciteitscentrale met de stoommachine met alle leidingen, pompen, condensator, de elektrische installaties met dynamo, alternator en schakelbord en de schoorsteen in aanmerking voor een bescherming als monument.

‘Het stadsbestuur moet nu een openbaar onderzoek starten. De beschermingsprocedure omvat twee fasen: de voorlopige en de definitieve bescherming. De volledige procedure neemt over het algemeen minder dan een jaar in beslag', zegt minister Bourgeois.

Dringende opknapbeurt

De stoommachine is wegens de industrieel-archeologische waarde al beschermd sinds 1978. 'Maar vreemd genoeg waren het gebouw en de schoorsteen dat tot nu toe niet en met dit dossier willen we daar verandering in brengen', aldus schepen Himpe.

‘Zowel het gebouw als de schoorsteen is aan een dringende opknapbeurt toe. Uiteraard heeft dat een financiële impact en met een bescherming als monument kunnen we een beroep doen op verschillende subsidiemogelijkheden.' De stoommachine wordt onderhouden door een groep vrijwilligers, die zich verenigden in de VIM, de Vrienden van de Izegemse Musea.

Nabij Eperon d’Or

Het gebouw in de Prins Albertlaan werd in 1936 gebouwd. Intussen is deze machine de grootste bewaard gebleven stoommachine in Vlaanderen. De ketel en de oven zijn dan wel verdwenen, de schoorsteen prijkt er nog.

‘Die is beeldbepalend voor de stad. Vroeger waren er tientallen', zegt Kurt Himpe nog. 'Nu is het een van de weinige die er nog staan’.

Ook het feit dat de stoommachine op amper honderd meter van de museumsite Eperon d'Or gelegen is, biedt perspectieven. 'Een bezoek aan de stoommachine zal dan ook kunnen starten vanuit de gebouwen van Eperon d'Or', besluit Himpe.

(Frank Meurisse)