Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Oude stoomcentrale is voorlopig beschermd

De Weekbode

20 juni 2014

De voormalige energiecentrale langs de Prins Albertlaan in Izegem is voorlopig beschermd. De volgende stap moet het binnenhalen van subsidies zijn voor de renovatie van het gebouw.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) ondertekende het voorlopige beschermingsbesluit. "Dit is een belangrijke stap voor de Izegemse musea en ons industrieel erfgoed", reageert schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA). "Daarmee worden de plannen voor de bescherming van het complex ondersteund."

"Daardoor komt de elektriciteitscentrale, met de stoommachine met alle leidingen, pompen, condensator, de elektrische installaties met dynamo, alternator en schakelbord en de schoorsteen in aanmerking voor een bescherming als monument”, stelt minister Bourgeois. “De stad Izegem moet nu een openbaar onderzoek opstarten. De beschermingsprocedure omvat twee fasen, de voorlopige en de definitieve bescherming. De volledige procedure neemt over het algemeen minder dan een jaar in beslag.”

Stoommachine

“De stoommachine zelf is omwille van de industrieel-archeologische waarde al beschermd sinds 1978. Vreemd genoeg zijn het gebouw en de schoorsteen tot nu toe niet beschermd en met dit dossier willen we daar verandering in brengen”, aldus erfgoedschepen Kurt Himpe. “Zowel het gebouw als de schoorsteen zijn aan een dringende opknapbeurt toe. Uiteraard heeft dit een financiële impact en met een bescherming als monument kunnen we een beroep doen op verschillende subsidiemogelijkheden.”

“Het gebouw werd in 1936 gebouwd voor de stoommachine. Intussen is deze machine de grootst bewaarde stoommachine in Vlaanderen. De ketel en de oven zijn verdwenen. De schoorsteen is dan weer beeldbepalend, is de hoogste en bijna enige overgebleven schoorsteen in Izegem. Vroeger waren er tientallen. De stoommachine en de schoorsteen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de uitwerking van de museumsite Eperon d’Or. Beide sites liggen op wandelafstand”.