Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Oude spoorlijn aan de Zuidkaai verdwijnt

Het Nieuwsblad

8 oktober 2014

Het stadsbestuur stemde maandagavond in met de overname van de grond waarop de spoorlijn langs de Zuidkaai ligt. Zo kunnen de sporen opgebroken worden. Infrabel laat ook de sporen in de buurt van de oude goederenkoer wegnemen.

‘Er werd lang geprobeerd de spoorlijn intact te houden, maar het vervoer over het water en de weg haalde de bovenhand wegens de oplopende onderhoudskosten van de spoorlijn’, zegt schepen van Economie Kurt Himpe (N-VA). De gemeenteraad zette het licht op groen om de grond waarop de spoorlijn langs de Zuidkaai loopt, over te nemen. Infrabel verwijdert de sporen en wissels die voor aftakkingen zorgden van de lijn 66 Kortrijk-Brugge.

In 2001 vond de laatste spooractiviteit plaats op de Zuidkaai. Haast voor het verwijderen van het spoor is er nog niet. ‘Het zal slechts op termijn en mogelijk slechts gedeeltelijk worden uitgebroken, want het werk wordt gekoppeld aan het projectplan voor modernisering en opwaardering van het kanaal’, vertelt schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA). ‘De werken voor het spoor zullen gezamenlijk gedragen worden door Aquafin en de stad.’ De kostprijs voor de uitbraak van 262 meter spoor en de herstelling van het wegdek wordt geraamd op 46.500 euro.

Ook Infrabel gaat in Izegem sporen en wissels opbreken. Het gaat om twee nevenliggende sporen langs de route 66. Ook die infrastructuur werd niet of nauwelijks meer gebruikt.

Vroeger was de spoorlijn nodig voor de Izegemse industrie...

(Frank Meurisse)