Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Musea krijgen extra subsidie van provincie

Het Nieuwsblad

29 oktober 2014

De komende vijf jaar ontvangt het Wielermuseum 90.000 euro per jaar aan provinciale subsidies. Ook de Stedelijke Izegemse Musea krijgen 75.000 euro per jaar.

De komende vijf jaar verdeelt de provincie jaarlijks 610.000 euro onder acht musea en archieven. Ook het Roeselaarse Wielermuseum en de Stedelijke Izegemse Musea horen tot de gelukkigen. Vanaf 2015 tot en met 2019 ontvangen ze jaarlijks respectievelijk 90.000 euro en 75.000 euro.

Facelift

Tenminste, dat is de bedoeling. Of het geld effectief tot en met 2019 zal worden uitgekeerd, is nog even afwachten. Vanaf 2017 neemt de Vlaamse overheid de bevoegdheid cultuur van de provincies over. Het is dan aan de Vlaamse overheid om de subsidies uit te keren, niet langer aan de provincie. Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (SP.A) rekent er alvast op dat de Vlaamse regering bij het overnemen van de bevoegdheden ook de engagementen zal overnemen. Ook al worden die nu aangegaan door het provinciebestuur. ‘Als we de komende jaren moeten wachten tot de bevoegdheid verdwijnt en zelf geen initiatief meer nemen, dan zouden we niets meer moeten doen. Dat kan niet de bedoeling zijn. We willen ons beleid honderd procent verderzetten tot de laatste minuut’, aldus Vanlerberghe.

Thomas Ameye, conservator van het Roeselaarse Wielermuseum, wil zelf niet te ver in de toekomst kijken, maar is alvast opgezet met de extra subsidies. Die zullen worden aangewend om het regionaal karakter van het WieMu nog meer in de verf te zetten. ‘Of we na 2017 van de subsidies kunnen genieten, is ook een van onze vragen aan de provincie. Maar sowieso is de toekenning positief nieuws. We staan hiermee al wat verder dan voordien en nemen stap per stap wat er op ons afkomt.’

Het Wielermuseum sluit eind dit jaar de deuren. Het pand krijgt er een grondige renovatie en facelift. Tijdens de werken verhuist het Wielermuseum tijdelijk naar de Sint-Amandskerk. ‘De verbouwingen en de subsidies kaderen allebei in de toekomstvisie van het WieMu. We willen de komende jaren nieuwe krachtlijnen uitzetten.’

De jaarlijkse 75.000 euro voor de Stedelijke Izegemse Musea zullen worden benut om een wetenschappelijk medewerker aan te werven. ‘Dit is een sterke ondersteuning voor de museumwerking die in Eperon d’Or zal opgestart worden’, stelde schepen van Cultuur en Toerisme Kurt Himpe (N-VA) eerder al.

(Arne Vansteenkiste)