Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Modestudenten kleden stadsreuzen aan

Het Laatste Nieuws

21 februari 2014

De stadsreuzen Tijl en Nele, de Rosten van Kachtem en Tillo van den Bond komen met wat geluk in 2015 weer naar buiten. De vier reuzen liggen al jaren te verkommeren in de technische loods. De mode-afdeling van Campus Instituut de Pélichy gaat alvast de kleren van de reuzen herstellen.

De reuzen werden vroeger bij allerlei feestelijkheden door de stad gedragen. De laatste keer was in 2005. Sindsdien staan ze te verkommeren in de stadsloods, maar daar komt binnenkort verandering in. "Vorig jaar deden we een oproep naar peters en meters voor de restauratie en die viel niet in dovemansoren. We werden gecontacteerd door allerlei mensen waarmee we een werkgroep hebben samengesteld. Een van die drijvende krachten is belleman Guy Vandendriessche, die een blog over stadsreuzen onderhoudt", vertelt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). De werkgroep wil de reuzen opnieuw bekend maken en weer in het straatbeeld brengen bij activiteiten.

Restauratie

Maar voor dat kan gebeuren, moeten de reuzen eerst gerestaureerd worden. "Daarvoor kunnen we rekenen op de modestudenten van Campus Instituut de Pélichy", weet de schepen. Leraressen Nadine Hoste en Veronique De Sloover zijn bereid met hun leerlingen tijdens het volgende schooljaar aan de slag te gaan. "De leerlingen zijn nu al op de hoogte en zien dit project helemaal zitten", vertelt Nadine. "Het is voor ons een leuke uitdaging en we plaatsen onze afdeling zo eens in de kijker. We gaan volledig nieuwe kleren ontwerpen. In drie maanden moet de klus geklaard zijn. Dat proces zullen we vastleggen met foto's en filmpjes." Ook een samenwerking met bedrijven staat al in de steigers. Textiel- en decoratiebedrijf Himpe-Desmet helpt mee aan het herstel van de kledij. "We zijn ook al gecontacteerd door een mandenvlechtster uit Mechelen die haar diensten aanbiedt. Verder zoeken we nog bedrijven die verf willen leveren om de reuzen terug hun kleurtje te geven", besluit Himpe. Ook erfgoedcel BIE-TERF is bij het initiatief betrokken. De reuzen krijgen verder een plaatsje op de stedelijke website.

Folklore

De werkgroep hoopt dat de reuzen tegen de zomervakantie van 2015 opnieuw hersteld zijn. Belleman Guy Vandendriessche is tevreden dat er schot in de zaak komt. "De reuzen stonden jarenlang stof te vergaren en ik ben dan ook blij dat ze straks weer in ere hersteld worden", zegt hij. "Dit stukje folklore mag niet verloren gaan, maar moeten we net koesteren”.

(Valentijn Dumoulein)