Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Kunstroute door Izegem

De Weekbode

18 april 2014

Tijdens de weekends van 26 en 27 april en 3 en 4 mei organiseert de Werkgroep Beeldende Kunst in het teken van de Week van de Amateurkunsten een Kunstroute doorheen Izegem. Op zondag 27 april komen daar, naar aanleiding van Erfgoeddag, nog verschillende culturele activiteiten bij .

Tijdens de Week van de Amateurkunsten stelt de Werkgroep Beeldende Kunst een Kunstroute doorheen Izegem voor. Al voor de twaalfde keer wordt in Izegem de Week van de Amateurkunsten georganiseerd. De week wordt groots opgevat en over twee weekends gespreid. "We kunnen nu al spreken van een groot succes. Maar liefst 48 kunstenaars zullen op tien verschillende locaties hun kunstwerken tentoon stellen", vertelt Kurt Himpe, schepen van Cultuur.

Deze editie van de Week van de Amateurkunsten staat in het thema van 'De Groote Kunst'. Het gaat over de 'grote' of 'grootse' kunst, maar tegelijk ook over 100 jaar Grote Oorlog. Zowel met de fiets als met de auto kan de tocht afgelegd worden. De verschillende locaties, waar geproefd kan worden van kunst, zijn De Plataan, Strobbe (Erfgoed), IKC, 't Schroefke, Kijkpunt Steendam, 't 4Matje, Kunstatelier Karlos Vansteenkiste, het voormalig gemeentehuis Emelgem, Wallemote en Het Kapsalon bij Piet Duthoit. Van deze tien locaties zijn de vier startlocaties Strobbe, 't 4Matje, Kunstatelier Karlos Vansteenkiste en het voormalig gemeentehuis Emelgem. Telkens kunnen de bezoekers tussen 10u en 18u starten tegen 8 euro per persoon. Onderweg kunnen de cultuurminnaars zich aansterken met een drankje en een hapje.

Verschillende kunstenaars staan over de verschillende locaties verdeeld. Onder andere Kristien Mylle, Johan Ghesquiere, Susy Desimpele, Hans Deconinck, Ria Van den Berghe, Filip Popelier, Myriam Leenknecht, Gina Vanwalleghem en Kichou Lycke, voorzitter van de Werkgroep Beeldende Kunst, stellen hun kunstwerken tentoon.

Onderweg komt men ook kunstwerkjes tegen van de leerlingen van SASK in Izegem. Daarnaast werken ook de drumband van de Scouts, de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord, Pat Paniek, Chateau Castignac en Bakker Popelier, die soldatenkoeken maakt, mee aan de Kunstroute.

Bij Strobbe kan de bezoeker een kijkje nemen in de privécollecties van Paul Vandamme en Luc en Dirk Strobbe. Paul Vandamme toont een aantal originele cartoons uit de Eerste Wereldoorlog. "Het is interessant om je in de verschillende partijen in te leven. Hoe wij ons de vijand voorstelden is minstens even interessant als hoe de vijand ons voorstelde. Vandaar kozen we voor de titel 'Vriend over Vijand' want naargelang je voorkeurspartij is iemand vriend of vijand", vertelt Luc Strobbe.

Naast de cartoons stelt Dirk Strobbe ook zijn oorlogsaffiches voor. "Vanuit mijn job in de grafische industrie kreeg ik interesse voor het verzamelen van oorlogsaffiches. Bij de Engelse affiches staat 'duty' centraal, bij de Franse affiches het geld om de burgers te kunnen onderhouden", vertelt Dirk Strobbe. Zijn broer Luc Strobbe toont een aantal originele affiches van de Duitsers en militaire kaarten. "Hoe de affiches bij ons terecht zijn gekomen is niet helemaal duidelijk. Wij hadden een oom die op het eind van de oorlog ongeveer 25 jaar moet geweest zijn. Zijn hobby bestond uit uitstapjes naar het front. Wellicht heeft hij daar een aantal affiches meegenomen. Op een aantal staat zelf 'Geheim', deze mochten dus niet onder ogen van de tegenpartij komen. Minstens even interessant is een Duitse schoolatlas, gedrukt in het begin van 1918, wanneer de definitieve beslissing in de oorlog niet is gevallen", vertelt Luc Strobbe.

De erfgoedcel TERF ging op zoek naar mensen uit OCMW's, woonzorgcentra en andere sociale verenigingen. Onder andere de dames van ACV Workwatchers, Askivo en Femma sloegen de handen in elkaar om op Internationale Vrouwendag een babbelbox en fotostudio op te richten. Ook in wzc De Plataan kwam de babbelbox en fotostudio over de vloer. De vele filmpjes en foto's die daaruit ontstonden, kunnen bezichtigd worden op Erfgoeddag in het Schoeiselmuseum. Daarenboven zullen er ook 'grenzeloze' hapjes aangeboden worden.

In het teken van 'Nooit meer Oorlog' organiseren de dienst musea en de vriendenkring van Izegemse gidsen een begeleide wandeling door Izegem. "De wandeling, die zo'n twee uur duurt, brengt de bezoekers in contact met Izegem tijdens WOI. In Izegem namen de Duitsers het bestuur over met talrijke Duitse opschriften in het straatbeeld en ingekwartierde Duitse soldaten in huis", vertelt conservator Hilde Colpaert. De wandeling start om 10.30u. en 15u aan het stadhuis. Inschrijven is een must want er mogen slechts 25 deelnemers per wandeling mee.

(RM)