Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Krijgt centrum tweede adem?

Het Laatste Nieuws

6 december 2014

Het actieplan om het handelscentrum op te waarderen is rond. De parkings worden beter aangeduid, er worden cheques vrijgemaakt voor acties van de handelaars en de heraanleg van de Marktstraat komt er in 2016. Aan het goederenstation komen er zelfs trolleys die shoppers kunnen meenemen, zoals winkelkarretjes aan de supermarkt.

Uit een analyse van projectleider lokale economie Alice Traen blijkt dat de leegstand in het handelscentrum 8,4 procent bedraagt. In gelijkaardige steden is dat 7 procent. "De leegstand is de laatste acht jaar met liefst 263 procent gestegen", zegt Alice. "Toch is er 40 procent meer oppervlakte en 17 procent meer winkels dan in gelijkaardige steden", zegt Alice. "We hebben een groot horeca-aanbod en enkele sterke handelszaken, maar we kampen ook met een verouderd winkelaanbod, een slechte bereikbaarheid en gebrekkige samenwerking. Met de nieuwe verkavelingen, stadsmuseum Eperon d'Or, de nieuwe brouwerij Van Honsebrouck en de uitwerking van de Visie 2030 komen er nieuwe kansen."

Het actieplan voor het centrum wordt de komende jaren ontplooid. "In de eerste plaats willen we de bereikbaarheid verhogen door de parkings beter aan te duiden en een parkeergeleidingssysteem uit te werken", zegt economieschepen Kurt Himpe (N-VA).

Superette en trolleys

"Er komen stadsplannen aan de parkings en aan het goederenstation zullen we trolleys ter beschikking stellen van het winkelend publiek. Een gelijkaardig systeem zoals bij de karretjes aan de supermarkt. In de toekomst passen we ook de verkeerscirculatie aan."

Ook een gemis in het centrum is een winkel met dagverse producten. Daarom gaat de stad zelf op zoek naar een superette-uitbater die er met enthousiasme aan de slag wil. De stad stipt ook aan dat er nu te veel winkelpanden bijkomen door woonprojecten die op de gelijkvloerse verdieping ruimte voor winkels vrij laten. "Er is al een overaanbod, dus gaan we kritisch toekijken op toekomstige vergunningsaanvragen en een database van de beschikbare panden oprichten", zegt de schepen. "Een ander groot project wordt de herinrichting van de Marktstraat in 2016. Die bekijken we in functie van de evaluatie van het nieuwe parkeerbedrijf dat in februari aan de slag gaat. Ook de verbinding tussen museumsite Eperon d'Or en het stadscentrum gaan we opwaarderen."

Handelaars verheugd

De premie die de stad vorig jaar lanceerde om ondernemers te motiveren om zich in de Marktstraat te vestigen, wordt afgeschaft. "Omdat we merken dat het niet werkt", legt schepen Himpe uit. "De handelaars zelf vragen structurele maatregelen en geen subsidies. We gaan wel cheques uitreiken die hen de kans geven zelf acties te organiseren. Ook de oprichting van straatcomités gaan we motiveren. Op de wijk Bosmolens werkt dat nu al goed. Tenslotte lanceren we ook etalagewedstrijden om handelaars creatief met hun uitstalramen te laten omspringen."

Unizo is voorzichtig positief over het plan, maar wil pas reageren na overleg met het stadsbestuur. De handelaars van Actie Zelfstandig Izegem reageren nu al verheugd. "Dit plan toont aan dat er eindelijk een kentering in zicht is", vindt Steven Beyens. "Er is aandachtig naar ons geluisterd en wij hebben het nodige advies gegeven. Wij zijn zeer positief."

Om het actieplan te realiseren, pakt de stad uit met een flink budget. Er is 300.000 euro voorzien voor de heraanleg van de Marktstraat, nog eens 100.000 euro voor bewegwijzering en de verbinding met Eperon d'Or. Voor projectcheques en evenementen komt er 150.000 euro vrij.

(Valentijn Dumoulein)