Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Kasteel 't Hooghe vervalt steeds meer terwijl restauratie uitblijft

Het Nieuwsblad

25 oktober 2014

De renovatie van kasteel 't Hooghe in Kortrijk is nog niet voor morgen. En doordat een tijdlang het leegstaande gebouw niet afgesloten was, is er heel wat gestolen en beschadigd. Daardoor zijn de kosten voor de provincie al flink opgelopen.

Sinds 2008 is er een dossier in opmaak voor de restauratie van kasteel 't Hooghe aan de Doorniksesteenweg in Kortrijk. Het pand is eigendom van de provincie. Ondertussen staat het leeg. ‘Gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) is blijkbaar vergeten dat de provincie naliet het kasteel voldoende af te schermen, waardoor er heel wat vandalisme was’, stelde raadslid Kurt Himpe (N-VA) tijdens de jongste provincieraad. ‘Er zijn ruiten ingeslagen, radiatorknoppen gestolen waardoor er tijdens de winter dertien gietijzeren radiatoren kapot gevroren zijn, buitenarmaturen en -deuren raakten beschadigd en er zijn decoratieve vloerroosters weg. Daardoor zijn er nu veel bijkomende renovatiekosten.’

In 2010 schatte men de kosten van de renovatie op anderhalf miljoen euro. Vandaag is dat bedrag opgelopen tot bijna het dubbele. Ondertussen is het kasteel wel afgegrendeld. De provincieraad keurde in april 2012 de restauratie van het gebouw goed, maar de aanbesteding van de werken kan pas gebeuren na de officiële toekenning van de renovatiepremie. Die werd in 2011 aangevraagd en bedraagt zestig procent van de renovatieprijs. De extra kosten veroorzaakt door het verval zijn voor de provincie zelf.

Kasteel 't Hooghe is gebouwd in de periode 1835-1845. In 1956 overleed de laatste privé-eigenaar. In 2005 werd het landhuis eigendom van de provincie voor 1,3 miljoen euro, samen met het park en de rozentuin, nog altijd een internationale attractie.

Het verval wordt steeds erger.

(VKK)