Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Kasteel 't Hooghe in verval

Het Nieuwsblad

31 januari 2014

Zowat alle bruikbare elementen in het leegstaande kasteel 't Hooghe in Kortrijk zijn verdwenen. Een deel van wat rest, is stukgemaakt. Al sinds 2008 wordt gedacht aan restauratie. De provincie wacht intussen op de nodige subsidies.

Dode katten, duiven en massa's insecten. En dan hebben we het nog niet over de dieven die alles wat loszat meegraaiden. Tot de thermostatische kranen toe, waardoor de verwarming van het lege kasteel amper nog te regelen is: de toestand van het mooie landhuis vlakbij de rozentuin op 't Hoge is erbarmelijk.

Kasteel 't Hooghe, in de Doornikserijksweg, wacht al jaren op renovatie. Er is al sprake van sinds 2008. In 2010 schatte men de kosten ervan op anderhalf miljoen euro. Vandaag is dat opgelopen tot bijna het dubbele.

Het pand is eigendom van de provincie West-Vlaanderen. Gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) kwam gisteren met eigen ogen de toestand bekijken. Dat bezoek was een gevolg van een vraag van N-VA'er Kurt Himpe in de provincieraad. Die vroeg zich af waarom de renovatie op zich liet wachten.

'De schade is groot', zegt Nae­yaert. 'Zelfs de decoratieve koperen vloerroosters zijn meegenomen. Maar we hebben ondertussen maatregelen genomen en het kasteel beter afgesloten.'

Park met rozentuin

Naeyaert schuift voor een deel de hete aardappel door. 'We zouden graag met de restauratie starten', zegt de gedeputeerde. 'Alleen, we wachten op de toekenning van onze premies. En die moeten komen van minister Geert Bourgeois, een partijgenoot van Kurt Himpe trouwens.'

De provincieraad keurde al in april 2012 de restauratie van het kasteel goed. Maar de aanbesteding van de werken kan niet eerder starten dan na de officiële toekenning van de renovatiepremie. Die werd in 2011 aangevraagd en bedraagt zestig procent. De extra kosten door het verval zijn voor de provincie.

Het kasteel 't Hooghe werd gebouwd in de periode 1835-1845. In 1956 overleed de laatste privé-eigenaar. In 2005 werd het landhuis eigendom van de provincie voor 1,3 miljoen euro, samen met het omliggende park en de rozentuin, nog altijd een internationale trekpleister.

Na de restauratie zou het kasteel als ontvangst- en vergaderruimte voor het vlakbij gelegen Streekhuis Zuid-West-Vlaanderen gebruikt worden.

(Kris Vanhee)