Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

"Izegemse musea en hun verhuis staan centraal"

Het Nieuwsblad

10 september 2014

Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst, dat is het overkoepelende thema van Open Monumentendag. Izegem nam dit thema ter harte en presenteert dit in geheel eigen stijl op zondag 14 september.

Voor de bezoekers aan de Izegemse Open Monumentendag wordt het een editie om naar uit te kijken, want het wordt de laatste keer dat de verschillende Izegemse musea in hun oorspronkelijke staat bezichtigd zullen kunnen worden. “De Izegemse musea maken zich op voor de verhuis naar Eperon d’Or”, legt schepen Kurt Himpe uit. “Op Open Monumentendag kan het publiek een laatste blik werpen op de huidige locaties. Daarnaast geven we ook de aanzet voor de verhuis naar de nieuwe locatie.”

Onder de noemer “Musea uitgeveegd” werd ook een Izegemse slogan voor Open Monumentendag ontworpen. “Een passende slogan die op verschillende manieren wordt geïnterpreteerd. Het is natuurlijk een verwijzing naar de borstel en daarnaast wijst het ook op de sluiting van de musea. Bovendien wordt er ook een route uitgestippeld door middel van borstelvegen op de voetpaden.”

De focus ligt in Izegem op drie monumenten. “Zo is er in het Borstelmuseum heel wat te doen rond de invulling van het gebouw voor het een museum werd. Het gebouw werd opgetrokken als nijverheidsschool en daar doen we dus ook iets mee”, vertelt Kurt. “Ook het Schoeiselmuseum heeft een historie als schoolgebouw. Daar was indertijd de Vrije Vakschool gevestigd. Die link met het onderwijs biedt ons de kans om de schoencreaties van de leerlingen van het IdP tentoon te stellen.”

Op het einde van de dag komt alles samen in Eperon d’Or. “Het art-decogebouw van schoenfabrikant Vandommele wordt in de toekomst de nieuwe thuishaven voor de Izegemse musea. Er wordt momenteel nog hard aan het gebouw gewerkt, maar tegen 14 september zouden we klaar moeten zijn om de verhuis te beginnen. Vroeger, nu en de toekomst in Izegem dus.”

(Dries Dehaudt)   

Schepen van Cultuur Kurt Himpe is klaar voor Open Monumentendag. De werken aan het gebouw zijn nog volop aan de gang.