Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Izegem krijgt jongste stadsbeiaardier (21)

Het Nieuwsblad

27 augustus 2014

Naast Koen Cosaert krijgt Izegem straks een tweede stadsbeiaardier. Samen met zijn zoon Florian (21) zal hij de beiaard van de Sint-Tillokerk bespelen. Meteen heeft Izegem de jongste stadsbeiaardier van Vlaanderen.

In 1990 volgde Koen Cosaert uit Kortrijk Frank Deleu op als stadsbeiaardier van Izegem. Sindsdien speelt Cosaert elke week op de zomerconcerten in de toren van de Izegemse Sint-Tillokerk. Hij bespeelt ook de beiaarden van Kortrijk, Roeselare en Harelbeke en is directeur van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen.

Een drukke agenda en daarom zocht Izegem een tweede stadsbeiaardier. Maandagavond beslist de gemeenteraad over de aanstelling van Florian Coasert, de zoon van Koen, die dan vanaf volgende maand samen met zijn vader de 47 klokken van de Sint-Tillokerk bespeelt.

Signaal

‘Florian is pas 21 jaar oud en zal meteen de jongste stadsbeiaardier van Vlaanderen zijn. De stad wil de beiaardkunst promoten door jonge mensen de kans te bieden zich verder te bekwamen in het beiaardspel’, zegt schepen van Cultuur Kurt Himpe (N-VA).

Florian Cosaert studeerde pas eind mei met onderscheiding af aan de beiaardschool van Mechelen. ‘Tijdens mijn kunsthumaniora in Gent specialiseerde ik mij in jazz, piano, elektrische gitaar en contrabas, maar met een vader als stadsbeiaardier lag het voor de hand dat ook de beiaard daarbij kwam. En geleidelijk evolueerde de beiaard tot mijn lievelingsinstrument. Het is belangrijk dat jonge mensen als ik een kans krijgen om zich verder te specialiseren,’ zegt Florian.

Zijn liefde voor het instrument is er niet zomaar gekomen. ‘Het is moeilijk om uit te leggen, maar een beiaard heeft net iets meer dan een ander instrument. Er is de speciale klank, maar het geeft ook een apart gevoel om zo hoog in een toren in het centrum van een stad muziek te maken voor mensen die je niet kent of ziet’, vindt Florian, die samen met zijn vader ook vierhandig beiaardspel speelt en met hem in 2012 een concerttournee maakte in de VS.

Toch hoopt Florian in Izegem zijn eigen accenten te kunnen leggen met een verjonging van het repertoire. ‘Ik schreef al enkele nummers voor de beiaard met jazz- en tangotoetsen. Vooral ’s zomers kan dat voor een extra leuke sfeer in de stad zorgen’, aldus de jonge Kortrijkzaan.

(Martin Tytgat)