Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Hitte houdt regio in de greep

Het Laatste Nieuws

19 juli 2014

De tot nu toe warmste dag van het jaar zorgde gisteren voor een overrompeling in openluchtzwembad De Krekel. Maar met deze tropische temperaturen is ook waakzaamheid geboden. Onder andere in Lichtervelde en Izegem treedt het hitteplan deels in werking.

Het kwik klom gisteren vlotjes naar 33 graden en dat leidde tot drukke taferelen aan het openluchtzwembad van Izegem. Tieners gingen voor een frisse duik, ouders namen een plons met hun kroost en de ligweide lag bezaaid met zonnekloppers. Wendy De Muynck, haar man Christophe en zoontje Matteo (3) kwamen met buurman Sven Defevre en zoontjes Liam (4) en Levi (6) van Koolskamp naar Izegem. "Het is de eerste keer dat we hier zijn, maar het bevalt ons", zegt Wendy. "De glijbanen zijn perfect voor onze kinderen, terwijl wij het bij een frisse duik en zonnebaden houden. Dit is een van de weinige openluchtzwembaden in de regio, dus je zult ons hier wel vaker vinden."

Geen pool party’s meer

De warmte lokte gisteren 1.500 mensen naar het zwembad en daarmee werd het dagrecord van deze maand voorlopig gebroken. "Al verwachten we dit weekend ook nog heel wat volk", benadrukt medewerker Davy Grymonprez. "Woensdag kwamen er 1.000 mensen zwemmen en donderdag waren het er 1.475. Ik vermoed echter dat ons absolute maandrecord, toen vorig jaar in juli 28.738 mensen kwamen zwemmen, niet zal sneuvelen. Daarvoor zijn de weersvooruitzichten voor volgende week niet goed genoeg."

Tot vorig jaar waren er nog pool party's als het drie dagen na elkaar warmer dan 25 graden was, maar die zijn geschrapt. "Cijfers wezen uit dat ze geen meerwaarde boden", weet Grymonprez. "We kregen niet meer, maar wel jonger volk en daardoor bleven jonge gezinnen weg."

Waakzaamheid

De drukkende warmte gebood ook tot extra waakzaamheid. In Izegem is het hitteplan sinds gisterenmorgen deels in werking getreden. "In rusthuis De Plataan besteedt het personeel extra aandacht aan voldoende drinken en lichte kledij", licht schepen Kurt Himpe (N-VA) toe. "Verder roepen we ook iedereen op om extra aandacht te besteden aan oudere buurtbewoners en familieleden."

In Ingelmunster kreeg het OCMW-personeel met thuisdienst hetzelfde advies mee en in Dentergem gaan de werknemers van de groendienst preventief vroeger aan de slag om de hitte te vermijden. Roeselare plaatste ondertussen een reeks preventieve tips op zijn website.

Ook in Lichtervelde treedt het hittegolf- en ozonpiekenplan vermoedelijk dit weekend in werking. "Nu al brengen we mensen op de hoogte van de risico's", zegt Marc Pareit, dokter en hoofd van de medische discipline van de Veiligheidscel. "Het is de bedoeling dat zij een extra oogje in het zeil houden. In een tweede fase, als er een hittegolf is, mailen we alarmberichten rond."

(Valentijn Dumoulein)