Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Filmcrew palmt Wolvenhof in 

Het Laatste Nieuws

26 juli 2014

Artistiek directeur Ravit Bechor is zeer tevreden over Wolvenhof als filmlocatie. - VDI

Kasteel Wolvenhof vormde de voorbije dagen het decor voor de Waalse kortfilm Javotte. Veertig acteurs en nog eens evenveel crewleden palmden het provinciedomein in. Het kasteel valt steeds meer in de smaak van cineasten en daar is de stad trots op.

In 'Javotte' maken we kennis met Lucie en Chris, twee stiefzussen die tegen wil en dank met elkaar te maken krijgen. Lucie's vader gaat trouwen met de moeder van Chris en dat is niet naar de zin van die laatste. Ze ontmoeten elkaar voor het eerst in het kasteel waar het huwelijk plaatsvindt, maar raken door omstandigheden samen opgesloten in de kelder. Wat volgt, is een gedwongen confrontatie van twee dames uit verschillende sociale milieus.

De opnames voor het huwelijksfeest vinden plaats in Wolvenhof. Een idee van regisseur Sarah Hirtt (28), die het kasteel na heel wat onderzoek ontdekte. "Ik was al enkele weken op zoek naar een ideale locatie voor de binnenscènes, tot ik via het internet Wolvenhof leerde kennen", zegt ze. "Toen ik het kasteel zag, wist ik meteen dat ik daar opnames wou maken. De vader in de film is nogal een eenzaat en we zochten een desolaat, ietwat vervallen kasteel dat toch een zekere charme had. Wolvenhof was perfect, omdat het enerzijds vervallen oogt, maar toch de grandeur van weleer uitstraalt. We mikten op vergane glorie en hebben die hier gevonden."

Grote trappenhal

De crew filmde twee dagen en nachten in het kasteel. Bij buitenopnames werden lampionnen aan de gevel gehangen, maar de meeste scènes vonden in de grote trappenhal plaats. "Die trap en het raamglas daarachter zijn esthetisch perfect en komen mooi in beeld", zegt artistiek directeur Ravit Bechor. "Voor de rest konden we aan de slag met veel schilderijen die hier reeds hingen en het interieur kleedden we aan met kandelaars en bloemen. Deze locatie is magnifiek. We zijn ook gaan filmen in de kelders van het kasteel in Edingen, maar er kan niks aan deze locatie tippen."

Aan het project werken ook bekende Waalse actrices, zoals Muriel Bersy en Astrid Whettnall, mee, terwijl de productie in handen is van Artemis.

"Wanneer de kortfilm uitkomt, is nog niet bekend", zegt Ravit. "Onze opnames zitten er nu op en we hopen in september een eerste versie klaar te hebben. Wolvenhof komt alvast veel in beeld. Vertoningen zullen plaatsvinden op (kort)filmfestivals over de hele wereld, maar waar staat nog niet vast", besluit ze.

Wolvenhof ontpopt zich ondertussen steeds meer tot optimale filmlocatie. Eerder dit jaar vonden er ook al opnames plaats voor de kortfilm 'De Vijver'.

Toenemende interesse

Het succes is ook de stad niet ontgaan. Hoewel Izegem Wolvenhof in erfpacht aan de provincie heeft gegeven, vindt cultuurschepen Kurt Himpe (N-VA) het een hele eer dat filmploegen steeds makkelijker hun weg naar de stad vinden. "Die toenemende interesse is een serieuze meevaller", zegt hij. "De mooie trekpleisters van onze stad komen in beeld zonder dat we een investering moeten doen. Enkele jaren geleden vonden voor een Franse film ook nog opnames in het Schoeiselmuseum plaats, dus wie weet wat de toekomst nog brengt", besluit hij.

(VDI)