Kurt Himpe
N-VA - schepen stad Izegem
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Eperon d'Or in najaar 2015 volledig afgewerkt

De Weekbode

7 maart 2014

Het nieuwe museum Eperon d’Or krijgt steeds meer vorm. De buitenmuren staan nog volledig in de steigers, maar binnenin gonst het van de bedrijvigheid. “De werken krijgen echt concreet vorm”, klinkt het bij N-VA - schepenen van Toerisme Kurt Himpe en Patrimonium Caroline Maertens.

De voormalige schoenfabriek wordt momenteel aan een grondige renovatie onderworpen. “In een eerste fase wordt het voorgebouw gerestaureerd en dat ligt bijna achter ons. De afwerking is nu volop bezig”, aldus Kurt Himpe en Caroline Maertens.

In juni gaat de tweede fase van start: het achtergebouw van Eperon d’Or. “Het pand is beschermd en daardoor moet een uitgebreide denkoefening gemaakt worden wat al dan niet mogelijk is. Bepaalde elementen van het gebouw, zoals de ramen, moeten in hun oorspronkelijke staat hersteld worden. En dat was niet altijd eenvoudig.”

Schoendoos

Het voorgebouw zal een onthaalruimte bevatten, net als de bureaus van het museumpersoneel en een educatieve ruimte. “Daar kunnen ook groepen opgevangen worden en is er plaats om tijdelijke tentoonstellingen in te richten.”

Op de bovenverdiepingen zullen de topstukken van de Izegemse schoen- en borstelgeschiedenis een plaats krijgen. “We bouwen er ook een auditorium, waar een film geprojecteerd zal worden.” Bovenop Eperon d’Or is een “schoendoos” gebouwd. “Daar krijgt het streekbezoekerscentrum onderdak. Bezoekers kunnen er informatie krijgen over de toeristische toppers van de streek, er zijn oude foto’s van Izegem te bewonderen en er kan genoten worden van een fenomenaal uitzicht over onze stad.” Het achtergebouw, dat vanaf juni aangepakt wordt, zal de thuis worden van een voorstelling van het sociaal-economische leven in Izegem. “Je zal er ook meer te weten komen over het productieproces van schoenen en borstels.”

Huis van de Economie

Naast de bestaande complexen zal er ook een nieuwbouw gerealiseerd worden. “Daar moet ons Huis van de Economie een plaats krijgen, net als sanitaire voorzieningen en een polyvalente ruimte. Dat kan als tijdelijke tentoonstellingsruimte voor het museum gebruikt worden, maar is eveneens de ideale locatie voor vergaderingen en netwerkmomenten met ondernemers.”

Himpe en Maertens benadrukken dat de nieuwbouw los van het eigenlijke museum zal functioneren. “Het Huis van de Economie maakt dankzij zijn locatie in het museum Eperon d’Or een link tussen de historische economische troeven van de stad en de huidige en toekomstige”, aldus Himpe. “Het museum staat immers in het oudste industriegebied van Izegem en is dus ideaal gelegen, op een boogscheut van het centrum.”

“Net naast Eperon d’Or is ook het museum Stoom en Stroom gelegen, met de oudste en grootste stoommachine  van het land. Ook daarvoor hebben we renovatieplannen en is een aanvraag tot bescherming van het gebouw en de schoorsteen aangevraagd. De subsidies die we dan kunnen krijgen voor het beschermde gebouw, zal de stad in staat stellen om alles in een nieuw kleedje te steken.”

Het is de bedoeling dat de site Eperon d’Or de deuren opent in september 2015, op Open Monumentendag.

(PVH)