Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Elektriciteitscentrale en schoorsteen voorlopig beschermd als monument

Het Laatste Nieuws

19 juni 2014

De Izegemse elektriciteitscentrale in de Prins Albertlaan uit 1936 en de aanpalende schoorsteen zijn voorlopig als monument beschermd.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed en stadsgenoot Geert Bourgeois (N-VA) ondertekende het voorlopige beschemeringsbesluit en steunt daarmee de plannen van de stad Izegem voor bescherming. "Daardoor komen de elektriciteitscentrale - met daarin een reeds beschermde stoommachine - en de schoorsteen in aanmerking voor bescherming als monument", vertelt minister Bourgeois.

"De stad moet nu een openbaar onderzoek opstarten. De stoommachine zelf is al beschermd sinds 1978 voor zijn industrieel-archeologische waarde. Vreemd genoeg zijn het gebouw en de schoorsteen tot nu toe niet beschermd en daar willen we nu verandering in brengen", geeft erfgoedschepen Kurt Himpe mee. "Zowel het gebouw als de schoorsteen zijn dringend aan een opknapbeurt toe. Uiteraard kost dit veel geld, maar als monument kunnen we beroep doen op subsidies."

De schoorsteen is het hoogste en bijna enige overgebleven exemplaar in de stad. "De stoommachine en de schoorsteen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de uitwerking van de museumsite Eperon d'Or. Beide sites liggen op wandelafstand", besluit de schepen. 

(Valentijn Dumoulein)