Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Elektriciteitscentrale en schoorsteen voorlopig beschermd

www.focus-wtv.be

16 juni 2014

De Izegemse elektriciteitscentrale met de stoommachine en de schoorsteen zijn voorlopig beschermd als monument.

Dat heeft Vlaams minister voor onroerend erfgoed Geert Bourgeois beslist.  Volgens schepen van erfgoed Kurt Himpe gaat het om "een belangrijke stap voor de Izegemse musea en het industrieel erfgoed”. "De stoommachine zelf is omwille van de industrieel-archeologische waarde al beschermd sinds 1978. Vreemd genoeg zijn het gebouw en de schoorsteen tot nu toe niet beschermd en met dit dossier willen we daar verandering in brengen”, aldus Kurt Himpe.

Zowel het gebouw als de schoorsteen zijn aan een dringende opknapbeurt toe. Uiteraard heeft dit een financiële impact en met een bescherming als monument kan Izegem een beroep doen op verschillende subsidiemogelijkheden.  

Grootst bewaarde stoommachine

“Het gebouw werd in 1936 gebouwd voor de stoommachine. Intussen is deze machine de grootst bewaarde stoommachine in Vlaanderen. De ketel en de oven zijn verdwenen. De schoorsteen is dan weer beeldbepalend, is de hoogste en bijna enige overgebleven schoorsteen in Izegem. Vroeger waren er tientallen. De stoommachine en de schoorsteen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de uitwerking van de museumsite Eperon d’Or. Beide sites liggen op wandelafstand”.