Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Eerherstel voor stadsreuzen

De Streekkrant

26 februari 2014

De Izegemse stadsreuzen Tijl en Nele, de Rosten van Kachtem en Tillo van den Bond zullen, als alles goed gaat, in 2015 terug door de straten trekken. De vier reuzen staan momenteel te verkommeren in de technische loods. De tand des tijds heeft vat op hen gehad en de stad heeft nu een werkgroep opgericht met het oog op een volledige restauratie. De mode-afdeling van Campus IdP gaat alvast de kleren herstellen.

De laatste keer dat de stadsreuzen door de straten trokken, was met de centrale doortocht in 2005. Sindsdien staan ze te verkommeren. “Maar daar komt nu verandering in”, vertelt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA). “Na een oproep om vrijwilligers werden we gecontacteerd door diverse personen die aan de restauratie willen meewerken. Een van de drijvende krachten achter die groep is belleman Guy Vandendriessche”. De werkgroep wil de reuzen opnieuw bekend maken en weer in het straatbeeld brengen bij activiteiten. Voor dat kan gebeuren, staat het herstel op het programma.

Daarvoor kan de werkgroep rekenen op de modestudenten van Campus Instituut de Pélichy. Zij gaan vanaf volgend schooljaar volledig nieuwe kleren ontwerpen. In drie maand tijd moet de klus geklaard zijn. “Textiel- en decoratiebedrijf Himpe-Desmet helpt ook mee aan het herstel van de kledij”, weet de schepen. “Verder zoeken we nog bedrijven die bijvoorbeeld verf willen leveren om de reuzen terug hun kleurtje te geven”, besluit Himpe. De werkgroep hoopt dat de reuzen tegen de zomervakantie van 2015 opnieuw hersteld zijn.

(Valentijn Dumoulein)