Kurt Himpe
Schepen & Provincieraadslid N-VA
  Startpagina
  Curriculum
  Agenda
|    
  Gemeenteraad
  Provincieraad
  Bevoegdheden
|    
  Verwijzingen
  Verkiezingen
  Publicaties
|    

 

     
  Contact stadhuis:
  Korenmarkt 10 | 8870 Izegem
  051- 33.73.00 | 0486- 63.46.13

  kurt.himpe@izegem.be 

 
  Contact privé: 
  Baronstraat 4 | 8870 Izegem
  0486- 63.46.13
  kurt.himpe@n-va.be
     
     
     

 

 

Persartikel

 

Persmededelingen

Persoverzicht

 

Beschermingsproces stroomcentrale gestart

Het Nieuwsblad

14 januari 2014

Het stadsbestuur heeft de beschermingsprocedure voor de oude elektriciteitscentrale en de schoorsteen in de Prins Albertlaan opgestart. Het dossier wordt begeleid door de intergemeentelijke onroerende erfgoeddienst Bie-Radar.

‘Na een reeks plaatsbezoeken van erfgoedconsulenten kregen we een principiële goedkeuring en weten we nu dat het gebouw beschermingswaardig is. De stoommachine zelf is al beschermd sinds 1978. Vreemd genoeg zijn het gebouw en de schoorsteen niet beschermd’, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA).

Zowel het gebouw als de schoorsteen is aan een dringende opknapbeurt toe. Het gebouw dateert van 1936. Intussen is de stoommachine de grootst bewaarde in Vlaanderen. De ketel en de oven zijn verdwenen, maar de schoorsteen bleef overeind en die is beeldbepalend, want het is de hoogste en bijna enige overgebleven schoorsteen in Izegem. De stoommachine en de schoorsteen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de uitwerking van de museumsite Eperon d’Or en daarom wil het stadsbestuur starten met de renovatie. ‘We hopen in aanmerking te komen voor subsidies’, aldus nog de schepen. De stoommachine wordt onderhouden door een groep vrijwilligers.

(Frank Meurisse)